Hlavní obsah

Ministři zemí OBSE se už pátý rok neshodli na společné deklaraci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Dvoudenní ministerská schůzka Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v Madridu v pátek skončila, aniž přinesla odpovědi na otázky kolem pozastavení ruské účasti na smlouvě o konvenčních silách v Evropě (CFE) a kolem budoucnosti mise v Kosovu. Setkání skončilo již pátý rok po sobě bez schválení společné závěrečné deklarace.

Článek

Jednání poznamenaly zejména rozpory mezi Ruskem a USA. Moskva v pátek potvrdila pozastavení účasti na smlouvě o konvenčních silách v Evropě od 12. prosince a ministerský summit nedokázal nalézt řešení v krizi.

"I po 12. prosinci budeme nadále usilovat o nalezení dohody tak, aby byla nastolena strategická rovnováha a stabilita v euroatlantickém politickém a vojenském prostoru," řekl k tomu šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

Více k odstoupení Ruska od CFE:

Kosovo a jeho samostatnost

OBSE odložila i rozhodnutí o misi v Kosovu, jejíž mandát skončí 31. prosince. Poslední kolo rozhovorů o budoucím postavení této jihosrbské provincie ve středu v rakouském Badenu opět zkrachovalo. Kosovští Albánci chtějí na Srbsku nezávislost. Bělehrad to odmítá, při čemž ho podporuje Rusko.

Priština pohrozila, že nezávislost sama vyhlásí. Páteční srbský deník Blic píše, že by se tak mohlo stát 20. ledna. Podle listu, který se odvolává na dobře informovaného zahraničního diplomata působícího v Kosovu, uzná samostatnost kosovských Albánců jako první sousední Makedonie, následována Francií a Spojenými státy. Svou podporu nezávislosti Kosova v pátek vyjádřili i nejvyšší představitelé Itálie.

O Kosovu čtěte také:

Madridské schůzky se zúčastnilo asi 45 ministrů zahraničí, včetně šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga, a další delegace z 56 členských zemí organizace

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám