Hlavní obsah

Tuskova vláda získala důvěru parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Nová polská vláda liberálů a lidovců v sobotu získala podle očekávání důvěru parlamentu. Důvěru kabinetu premiéra Donalda Tuska vyslovilo 238 členů čtyřistašedesátičlenného Sejmu, proti bylo 204 zákonodárců, dva se zdrželi.

Článek

Program vlády poslancům představil už v pátek premiér a lídr PO Tusk, který předtím podepsal s vicepremiérem a šéfem PSL Waldemarem Pawlakem koaliční programové prohlášení.

Mottem vlády je podle premiéra "důvěra", na níž je založena spolupráce koaličních partnerů. A prvním cílem kabinetu je obnovit důvěru mezi obyvateli a vládou, řekl premiér.

Tusk zopakoval předvolební plány liberálů. Nový kabinet prý v příštím roce připraví zjednodušení daňového systému a byrokracie. Ve volebním programu měla PO zavedení rovné patnáctiprocentní daně, proti tomu jsou ale lidovci.

V první polovině příštího roku odstartuje v Polsku podle Tuska privatizace státních firem, která dva roky téměř stála.

Euro v roce 2012: ve znamení měny i fotbalu

Kabinet podle Tuska bude směřovat k omezení růstu státního dluhu. "Cílem je dosáhnout vyrovnaného rozpočtu, který je také předpokladem pro bezpečnou cestu k euru," řekl Tusk. Evropská měna by zlotý měla podle něj nahradit co nejrychleji, nejdříve asi v roce 2012.

Jednou z dalších priorit je podle Tuska příprava země na evropský šampionát ve fotbale, který v roce 2012 pořádá Polsko společně s Ukrajinou.

V zahraniční politice chce kabinet prosazovat utužení vztahů v rámci Evropské unie a zlepšení vztahů se sousedními zeměmi, a to zejména s Německem a Ruskem, uvedl premiér.

Polsko bude také udržovat strategické partnerství se Spojenými státy, které zamýšlejí v Polsku a České republice umístit protiraketovou základnu. Polsko bude podle Tuska ale ve vyjednáváních o základně tvrdé a bude konzultovat záležitost v NATO.

Změny ohlásil Tusk v účasti polských vojáků v zahraničních misích. Vláda prosazuje stažení polských vojáků z Iráku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám