Hlavní obsah

Libanonský prezident vyzval armádu k zajištění bezpečnosti

BEJRÚT

Libanonský prezident Emil Lahúd v pátek požádal armádu, aby v zemi převzala kontrolu nad bezpečnostní situací. Oznámila to agentura Reuters. Podle agentury AP Lahúd zároveň v zemi vyhlásil výjimečný stav.

Článek

Prezident tak reagoval na rozhodnutí poslanců libanonského parlamentu odložit o týden dnešní zasedání libanonského parlamentu, které bylo poslední možností zvolit novou hlavu státu předtím, než dnes o půlnoci Lahúdovi vyprší prezidentský mandát.

Opozice, která se nemůže dohodnout s protisyrskou vládní většinou na přijatelném kandidátovi, zasedání parlamentu bojkotovala. Nebyla tak zajištěna dvoutřetinová většina, která je nutná pro volbu prezidenta v prvním kole.

Podle ústavy by měl prezident, jemuž končí mandát a který nemá nástupce, předat své pravomoci vládě. Lahúd, který patří k prosyrským politikům, ale kabinet premiéra Fuáda Siniury neuznává a dal nedávno najevo, že Siniurovi pravomoci nepředá.

Spíše se klonil k tomu, že by funkci předal náčelníkovi generálního štábu libanonské armády Michelu Sulajmánovi. Na to ale zřejmě nebudou ochotni přistoupit odpůrci Sýrie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám