Hlavní obsah

Egyptská policie objevila u hranic Gazy tunu výbušnin

RAFÁH

Egyptská policie ve čtvrtek našla na hranici mezi Egyptem a pásmem Gazy tunu výbušnin ukrytých v podzemním skladišti. Policie je odhalila, když pátrala po tunelech sloužících k pašování zbraní, které vedou pod hranicí z Egypta na palestinské území.

Článek

Podle agentury AP to řekl nejmenovaný představitel egyptských bezpečnostních složek.

Podzemní úkryt se nacházel za budovou školy v málo obydlené oblasti blízko pohraničního města Rafáh.

Před dvěma týdny egyptský prezident Husní Mubarak v reakci na kritiku Izraele a USA zdůraznil, že Egypt dělá vše, co je v jeho silách, aby odhaloval podzemní chodby, kterými se dostávají zbraně a zásoby k ozbrojencům v pásmu Gazy.

"Za posledních osm měsíců jsme objevili 186 tun výbušnin," prohlásil Mubarak v úterý na společné tiskové konferenci s izraelským premiérem Ehudem Olmertem.

Dále řekl, že by spíše než kritika Egypta pomohla spolupráce mezi příslušnými bezpečnostními agenturami Egypta a Izraele.

Olmert na tiskové konferenci připustil, že spolupráce mezi egyptskými a izraelskými bezpečnostními silami by mohla být zvýšena. Než se Izrael v roce 2005 stáhl z pásma Gazy, většinu tunelů vedoucích pod hranicí zničil. Kontrolu egyptsko-palestinské hranice předal Egypťanům a očekává od nich, že pašování zbraní do pásma Gazy zabrání.

Reklama

Související témata:

Související články

Izrael omezil dodávky paliva do pásma Gazy

Izrael v neděli podle palestinských úřadů radikálně omezil dodávky paliva do palestinského pásma Gazy. Tyto sankce Izraele mají být odpovědí na pokračující...

Výběr článků

Načítám