Hlavní obsah

Iráčtí policisté zatkli 40 osob kvůli incidentu s ochrankou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irácké bezpečnostní síly v pondělí zatkly na čtyři desítky osob, včetně dvou Američanů a 31 dalších cizinců, ze soukromého bezpečnostního konvoje. Vláda tak podle svého mluvčího reagovala na incident, při němž členové konvoje údajně bez příčiny začali střílet v centru Bagdádu a zranili jednu ženu.

Článek

"Je to vzkaz bezpečnostním agenturám, že nikdo nestojí nad zákonem," řekl agentuře Reuters vládní mluvčí Alí Dabbagh. Všichni zadržení budou v úterý postaveni před vyšetřovacího soudce. Ti, kdo nesou za střelbu odpovědnost, budou postaveni před soud, a nevinní propuštěni na svobodu, upřesnil Dabbagh.

Informace o průběhu incidentu i národnosti zatčených se zpočátku rozcházely. První zprávy hovořily o zatčení skupiny Italů pracujících pro soukromou bezpečnostní agenturu. Bagdádský vojenský mluvčí Kásim Musáví ale později informaci o zatčených Italech popřel a upřesnil, že mezi zatčenými jsou dva Američané, 21 osob ze Srí Lanky, devět z Nepálu, jeden Ind a deset Iráčanů.

Jak uvedl vládní mluvčí Dabbagh, šlo o konvoj čtyř vozidel, v nichž pracovníci ze Srí Lanky, Nepálci a Ind cestovali na letiště. Ochranu jim poskytovalo deset Iráčanů a dva Američané, kteří pracují pro bezpečnostní agenturu registrovanou v Iráku. Není zatím jasné, kdo na ženu vystřelil.

Největší soukromá bezpečnostní firma chránící americké diplomaty v Iráku, společnost se sídlem v Severní Karolíně, agentuře AP řekla, že se její bezpečnostní konvoj stal terčem útoku, na který odpověděl střelbou.

Úloha soukromých bezpečnostních strážců se v Iráku stala předmětem kontroverze po incidentu ze 16. září, při němž strážci z agentury Blackwater Worldwide zabili 17 iráckých civilistů. Incident vyvolal v Iráku značné pobouření.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám