Hlavní obsah

Po zásahu taserem zemřel 20letý americký mladík

Právo, Novinky, CNN, roš
ANAPOLIS (MARYLAND)

V americkém státě Maryland zemřel v neděli dvacetiletý mladík poté, co proti němu policista použil elektrický paralyzér (taser). V pondělí o tom informovala stanice CNN. Stalo se to jen pár dní poté, co bylo zveřejněno video zachycující, jak policisté na letišti v kanadském Vancouveru v říjnu zabili opakovaným výbojem polského imigranta, který už nekladl odpor.

Foto: www.profimedia.com, Profimedia.cz

Paralyzér

Článek

Nejnovější neštěstí při použití taseru se stalo ve městě Frederick, kde byl zástupce šerifa přivolán ke rvačce čtyř mužů. Proti jednomu z nich použil paralyzér, uvedl policejní mluvčí Jennifer Bailey.

Muž se skácel v bezvědomí a o něco později byl v nemocnici prohlášen za mrtvého. Členové rodiny jej identifikovali jako Jarrela Graye. Jeho tělo bylo posláno k pitvě do Baltimore.

Podle svědectví Grayova přítele Daniela Luga (18) se v neděli nad ránem vrátili z párty. Ve skupině mladíků se pak schylovalo ke rvačce a vystrašený soused zavolal policii. Ta je obklíčila a nařídila, aby si lehli na zem.

Jeden z policistů pak několikrát a po několik sekund použil taser proti Grayovi, i když už na zemi byl a Lugo podle svých slov slyšel jak křičí, že už leží. Podle tohoto líčení situace šlo podobně jako v Kanadě o případ neúměrné reakce policie na vzniklou situaci.

Podle organizace Amnesty International zemřelo v USA od roku 2001 již přes 150 lidí po zásahu paralyzérem. Organizace již apelovala na americkou policii, aby přestala tento přístroj kvůli rizikům smrtelných zranění používat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám