Hlavní obsah

Ruský tanker se rozlomil v Kerčském průlivu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruský tanker se 13 členy posádky na palubě se rozlomil na dvě poloviny v Kerčském průlivu, spojujícím Azovské a Černé moře. Do vody se už dostalo nejméně 1300 tun mazutu.

Článek

Všech 13 členů posádky se podařilo dostat do bezpečí, v plném proudu jsou už navzdory nepříznivému počasí záchranné práce.

Jde o velmi vážnou nehodu, jejíž následky se budou řešit několik let, uvedl náměstek státního úřadu pro ochranu životního prostředí Oleg Mitvol.

"Nikdo z 13 členů posádky nepřišel k úhoně, všichni jsou živi a zdrávi," citovala agentura ITAR-TASS činitele z novorossijského přístavu.

Posádka zůstala na zadní části tankeru, která se udržela na hladině a nachází se asi pět kilometrů od pobřeží. K místu havárie se probily bouřkou dva ruské remorkéry a jeden ukrajinský, které se podílejí na záchranných pracích. Operaci však ztěžují především pětimetrové vlny a silný vítr.

Příčinou rozlomení plavidla patrně byly vysoké vlny, ale případ je teprve na počátku vyšetřování.

Další ztroskotaná loď vezla síru

O několik hodin později se v rejdě přístavu Kavkaz ve stejném průlivu potopila v bouřlivém počasí nákladní loď s nákladem více než 2000 tun síry na palubě. Devítičlenná posádka se zachránila.

Síra by nemusela být sama o sobě nebezpečná, nicméně v lodi bylo také palivo, které může uniknout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám