Hlavní obsah

Kalifornská spáleniště zamořila ovzduší

Před mimořádně špatným ovzduším varovaly o víkendu kalifornské úřady obyvatele, kteří v minulých dnech čelili katastrofálním požárům. Hustý dým nad většinou území jižní Kalifornie potvrzují i satelitní snímky.

Článek

"Vzduch je plný kouře a popela," popsala situaci 27letá Ratika Reddyová ze San Diega, která přežila požáry s manželem a osmiměsíčním synem v místním hotelu.

Hustý dým nad většinou území jižní Kalifornie potvrzují i satelitní snímky. Úřady doporučily, aby lidé s dýchacími a srdečními potížemi a děti raději zůstali v uzavřených místnostech. Pro Kaliforňany by podle nich bylo nejlepší, kdyby omezili venkovní aktivity v nejbližších sedmi dnech.

Podle Reddyové se však lidé ve velkém vracejí zpět do osiřelých ulic.

"Obchody, restaurace a úřady byly minulé pondělí a úterý zavřené, ale od středy se zase začalo otevírat a od čtvrtka vše funguje," dodala Reddyová.

Spálený region pomalu ožívá

O návratu života do města svědčí také fakt, že již tuto neděli se v San Diegu uskutečnil plánovaný zápas ligy amerického fotbalu.

Se slábnoucími požáry však i nadále bojuje na 13 tisíc hasičů. Podle agentury AP ohrožují nejsilnější ohně ještě přes 20 tisíc domů ve třech okresech.

V pátek americká policie zatkla pět lidí podezřelých z úmyslného založení ohně a pátrá po případných dalších žhářích. Při požárech zahynulo nejméně 14 lidí a na 640 tisíc lidí opustilo své domovy, což média označují za nejmasovější evakuaci v dějinách Kalifornie.

Pojišťovny zatím odhadují škody na pojištěném majetku na 900 miliónů až 1,6 miliardy dolarů (17 až 30 miliard korun).

Velké nebezpečí sesuvů půdy Experti se obávají, že Kalifornie se bude s následky požárů potýkat ještě několik měsíců. Požáry spálily veškerou vegetaci, což by mohlo mít katastrofální důsledky při přívalových deštích.

Reklama

Související články

V Kalifornii evakuovali skoro milión lidí

V Jižní Kalifornii bylo kvůli pokračujícím požárům evakuováno již skoro milión lidí. Přes 20 ohnisek spálilo od hranic s Mexikem po distrikt Los Angeles...

Výběr článků

Načítám