Hlavní obsah

Bush a Vatikán znovu vytáhli proti sňatkům homosexuálů

Novinky, Helena Landovská, CNN
WASHINGTON

Americký prezident George W. Bush znovu kategoricky vyloučil, že by někdy uznal sňatky mezi homosexuály. Potvrdil také, že vládní právníci pracují na novém zákonu, který bude jasně definovat manželství jako svazek mezi mužem a ženou. Nemyslí ale, že by bylo nutné dávat zákaz sňatků pro homosexuály přímo do ústavy USA.

Článek

"Myslím, že musíme vyjádřit v zákonu, že manželství může být jen mezi mužem a ženou," prohlásil Bush na tiskové konferenci v Bílém domě. "Naši právníci teď hledají nejlepší formu, jakou to udělat", dodal. Bush si nicméně přeje, aby USA byly tolerantní zemí. "Nezapomínám, že jsme všichni hříšníci a nejsem z těch, kteří vidí smítko v oku souseda a přehlédne břevno ve vlastním," zdůraznil s tím, že to ale nic nemění na jeho postoji k otázce manželství.

Zákaz homosexuality přímo do ústavy?

Diskusi rozvířilo rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu, který zrušil rozsudek opírající se o texaský zákon, podle nějž je homosexuální pohlavní styk trestným činem. Podle některých konzervativců to otevírá cestu k legalizaci svazků osob stejného pohlaví. Stát Vermont ostatně už připouští civilní svazky osob stejného pohlaví a Vrchní soud státu Massachusetts také oznámil, že hodlá o této záležitosti vynést brzy nový výrok.

Republikánská senátorka Marilyn Musgraveová v reakci na to navrhla, aby zákaz homosexuálních manželství byl včleněn přímo do americké ústavy. K tomu, aby se text do ústavy dostal, by ovšem musely být pro dvě třetiny členů sněmovny a Senátu a musel by být ratifikován třemi čtvrtinami členských států.

V tažení proti gayům znovu i Vatikán

Dnes odsoudil svazky mezi osobami stejného pohlaví jako zvrácené a jako hrozbu pro společnost také Vatikán. V dvanáctistránkovém textu, který schválil sám papež Jan Pavel II., vyzval katolíky i nekatolíky, aby se připojili k jeho kampani a znemožnili současné tendence k legalizaci homosexuálních svazků, která sílí v Evropě a Kanadě.

Dokument má název Názory na návrhy právního uznání svazků mezi homosexuály a odpor proti vytváření homosexuálních rodin se v něm zdůvodňuje zejména tvrzením že "absence bipolarity v rodině znemožňuje pro děti, které by se eventuálně do takového svazku dostaly, normální vývoj". V této souvislosti apeluje dokument na katolické poslance, aby se postavili proti návrhům zákonů legalizujících homosexuální svazky. Již existující zákony označuje za nemorální a katoličtí poslanci by měli dělat vše pro jejich zrušení.

Reklama

Související články

Belgie povolila sňatky homosexuálních párů

Belgie se po Nizozemsku stala druhou evropskou zemí umožňující uzavřít sňatek osobám stejného pohlaví. Homosexuální manželé si však nesmí adoptovat ani osvojit...

Kanada hodlá uzákonit sňatky homosexuálů

Kanadská federální vláda se rozhodla změnit definici manželství tak, aby napříště zahrnovala také soužití dvou partnerů téhož pohlaví. Premiér Jean Chrétien...

Výběr článků

Načítám