Hlavní obsah

Ve světě přibývá útoků pirátů

Novinky, CNN, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Možná se někdo bude divit, ale pirátství není jen historickým pojmem. Piráti existují i dnes a jsou stále více nebezpeční. Za prvních devět měsíců letošního roku vzrostl celosvětově počet pirátských útoků o 14 procent. Nejvíce jich bylo zaznamenáno ve vodách Somálska a Nigérie. Uvedl to Mezinárodní námořní úřad (IMB).

Článek

V Somálii vzrostly útoky pirátů o 26 procent oproti osmi za minulý rok, některé z nich si vyžádaly i lidské životy.

"Námořní průmysl to velmi znepokojuje," uvedl analista IMB Cyrus Mody. "V uvedené oblasti neexistuje respekt zákona. To nedělá dobře nejen africkému obchodu, ale blokuje to navíc humanitární pomoc a zhoršuje to všeobecnou stabilitu kontinentu," dodal.

Piráti v Somálsku jsou díky nestabilní situaci v zemi podle Cyruse "totálně volní, zákon je nijak neodstrašuje". Somálské břehy jsou prakticky bez dozoru policie. Do pirátství jsou údajně zapleteni i někteří členové somálské dočasné vlády.

V květnu piráti, kterým nebylo vyhověno v jejich požadavkům, zabili jednoho člena tchajvanské posádky, kterou měsíc předtím zajali.

Mimo nebezpečí nejsou ani lodě vezoucí humanitární pomoc, v únoru bylo uneseno jedno plavidlo poté, co dopravilo potraviny do severovýchodní Somálie. Loď s posádkou byla vydána v dubnu, od té chvíle Světový potravinový program používá ke svým zásilkám leteckou dopravu.

Nejvíce pirátů je v Indonésii

V nigérijských vodách bylo zaznamenáno 26 pirátských útoků, minulý rok jich bylo devět.

Podle mluvčího nigérijského námořnictva Henryho Babalola zločince zajímají hlavně nejvíce zranitelná plavidla, tedy obchodní lodě. Úřady se soustředí hlavně na ochranu ropných tankerů.

Ředitel IMB Pottengal Mukundan upozornil, aby se lodě držely co nejdále od břehů Somálska a Nigérie. "Úroveň násilí v (těchto) vysoce rizikových oblastech zůstává nepřijatelná," uvedl. Podle něj souvisí pirátství se slabými námořními normami a institucemi přímořských zemí.

Zemí, která je pirátstvím nejvíce postižená, je Indonésie, kde se odehrálo 37 útoku za sledované období. To však meziročně znamenalo zlepšení, v roce 2006 jich bylo podle IMB 40.

Reklama

Výběr článků

Načítám