Hlavní obsah

StB po listopadu 1989 falšovala dokumenty

Právo, Ivan Vilček, (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Komunistická Státní bezpečnost (StB) po listopadu 1989 zfalšovala tři desítky dokumentů kontrarozvědky ve prospěch agentů. Ze skutečných agentů se tak rázem stali pronásledovaní nebo sledovaní lidé. Uvedl to v pátek slovenský Ústavu paměti národa (ÚPN), který zkoumá zločiny komunismu a fašismu.

Článek

"U těchto osob byly v originálech registračních protokolů pozměněny údaje, které by je identifikovaly jako tajné spolupracovníky StB," řekl novinářům šéf ústavu Ivan Petranský.

Jsou mezi nimi například někdejší šéfredaktor už zaniklého deníku Národná obroda Juraj Vereš a spisovatel Albert Marenčin. Jména dalších osob ÚPN zveřejní později.

Vereš a Marenčin měli podle ÚPN vnášet rozpory mezi předáky náboženského a občanského disentu. Měli například rozeštvat proti sobě pozdější čelní představitele KDH Jána Čarnogurského a Františka Mikloška s politologem Miroslavem Kusým a publicistou Milanem Šimečkou.

Poskytovali také informace o historikovi Jozefu Jablonickém a spisovatelce Haně Ponické. Vereš měl donášel také na emigranty, žijící v západním Německu.

Padělatelům hrozí trestní oznámení

Záznamy o agentech byly v dokumentech vygumované a přepsané. Představitelé ÚPN nevědí, kdo dokumenty zfalšoval. Nevyloučili, že podají v tomto případě trestní oznámení za falšování veřejné listiny.

Personální svazky byly po roce 1989 skartované, pozměnění záznamů odhalili pracovníci ÚPN na základě další dokumentace StB, jako jsou hlášení o poskytování informací, plány práce, svazky konspiračních bytů a záznamy o zvláštních finančních prostředcích určených k odměňování spolupracovníků. ÚPN nadále tvrdí, že svazky zůstávají hodnověrným zdrojem informací.

Češi na ústav studia totalit zatím čekají

Čeští politici se na vytvoření instituce podobné slovenskému Ústavu paměti národa dohodli na jaře. Prezident Václav Klaus pak v červnu podepsal zákon, který se zřízením Ústavu pro studium totalitních režimů počítá. Instituce, která by měla vzniknout ještě letos, se bude zabývat zkoumáním éry komunismu a nacistické okupace Československa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám