Hlavní obsah

Goreův snímek o ekologii obsahuje podle soudu chyby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Oscarový dokument Nepříjemná pravda založený na stejnojmenné knize bývalého amerického viceprezidenta Alberta Gorea obsahuje celkem devět vědeckých omylů a závažných opomenutí. K tomuto číslu došel britský soudce Michael Burton, který dokument zkoumal na podnět pracovníka jedné britské školy, který se vzbouřil proti plánu promítat snímek studentům.

Článek

Soudce ale zároveň zdůraznil, že v obecné rovině jsou Goreovy závěry týkající se globálního oteplování správné.

Soudce britského vrchního soudu ve svém rozhodnutí napsal, že Goreův dokument je až na výjimky založen na vědeckých důkazech a faktech.

Některé jeho závěry jsou ale zkreslené tím, že jsou přesmíru zveličovány důsledky globálního oteplování, a objektivita snímku trpí díky vytvořené "katastrofické atmosféře".

Soudce se Goreovým projektem zabýval díky dovolání Stewarta Dimmocka, který na částečný úvazek pracuje pro školský výbor.

Snímek občas přehání

Tomu se nelíbilo, že se britským školákům a studentům promítá film, který je podle jeho názoru nepřesný a zaujatý. Soudce mu dal částečně za pravdu. Plán britské vlády promítat dokument ve školách totiž podle něj porušuje pravidlo, které zakazuje jednostrannou propagaci politických názorů.

To se ale prý dá napravit, pokud učitelé dostanou instrukce, aby s dětmi vedli o filmu kritickou debatu. Podle soudu ale Goreův dokument není ani zcela vědecky přesný. Například tvrzení, že hladina oceánů může v blízké budoucnosti vzrůst až o sedm metrů, je podle něj nepravdivé.

Nepotvrzené dostatečnými důkazy je prý také to, zda jevy jako hurikán Katrina, vysychání Čadského jezera a tání sněhu na vrcholu Kilimandžára jsou pouze důsledkem globálního oteplování, což Gore ve filmu tvrdí.

Hlavní argumenty soud uznal

Podle Goreovy mluvčí Kalee Kreiderové výrok soudce v podstatě uznal klíčové argumenty uvedené v dokumentu. "Soudní rozhodnutí potvrdilo oprávněnost stěžejních částí dokumentu a také vědecký konsensus, že globální oteplování existuje a je způsobenou lidskou činností," řekla Kreiderová agentuře AP.

Reklama

Související témata:

Související články

Al Gore šíří nepříjemnou pravdu o světě

Orkán, který se prohnal minulý týden i územím Česka, jen podtrhl závažnost změn klimatu, na který ve filmu Nepříjemná pravda (Inconvenient Truth) upozorňuje...

Výběr článků

Načítám