Hlavní obsah

Bratislava bude mít příměstskou linku do Rakouska

Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Okamžitě po zrušení kontrol na slovensko - rakouských hranicích začne jezdit do Rakouska autobus bratislavské městské hromadné dopravy. Slovenské hlavní město spojí s obcí Wolfstahl a městem Hainburg. Hraniční kontroly mají skončit v noci z 20. na 21. prosince 2007.

Článek

Jak potvrdila mluvčí bratislavského magistrátu Eva Chudinová, linku bude zabezpečovat Dopravní podnik Bratislava. Autobus bude jezdit několikrát denně. Zatím nedořešenou zůstává otázka jízdného. Slovenský dopravce navrhuje jízdenku za 1,20 euro, ale rakouský partner prosazuje cenu jízdného ve výšce 4,40 euro.

Dopravní podnik předpokládá, že o jízdu autobusem bude zájem, protože Rakušané z hraničních obcí s oblibou jezdí nakupovat do Bratislavy a obyvatelé slovenského hlavního města rovněž rádi utrácí v Rakousku.

Někteří solventnější obyvatelé Bratislavy nakoupili na rakouské straně hranice pozemky a nemovitosti. Za prací a do školy jezdí členové těchto rodin do Bratislavy. Dopravu řešili doposud auty, ale nyní se možnosti rozšíří o autobusovou linku.

Například děti slovenských rodin navštěvující školu v Bratislavě nebudou muset čekat na rodiče a odvezou se autobusem. Starší Bratislavané si ještě dnes vzpomenou, že z jejich města kdysi jezdila tramvaj až do Vídně. Byl to spíš takový příměstský elektrický vláček, který umožňoval návštěvu Vídně.

"Moje babička mi říkala, že kdysi jezdili tramvají na tancovačky do Vídně. Já jsem si to v časech železné opony nedovedla představit a dnes slyším, že do Rakouska bude jezdit městský autobus. Mám z toho upřímnou radost," říká Katarína Hofrichterová.

Slovensko chválí i rakouský ministr vnitra

Rakousko je spokojeno s připraveností Slovenska na vstup do schengenského prostoru. Slovensko si vysloužilo i pochvalu od rakouského ministra vnitra Günthera Plattera. Při své návštěvě slovensko - ukrajinské hranice Platter ocenil pokrok, jaký Slovensko dosáhlo za poslední rok.

"Jsem příjemně překvapený. Jsem přesvědčený, že Slovensko splňuje všechny standardy pro vstup do Schengenu," uvedl donedávna tvrdý kritik připravenosti Slovenska.

Platter si prohlédl hraniční přechod ve Vyšném Nemeckém a ředitelství hraniční policie v Sobrancích. Ještě v červnu měl Platter o připravenosti Slovenska pochybnosti.

"Za krátký čas se na Slovensku mnohé změnilo k lepšímu," konstatoval rakouský ministr vnitra. Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák ocenil pomoc Rakouska při odstraňování nedostatků na 98 kilometrů dlouhé slovensko - ukrajinské hranice. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám