Hlavní obsah

Analytici: Obě války posílily pozice al-Kajdá

Právo, CNN, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vojenský zásah USA a spojenců v Iráku a Afghánistánu nejenže nezastavil násilí v těchto zemích, ale vytvořil živnou půdu pro teroristickou síť al-Kajdá. Uvádí to zpráva, kterou včera zveřejnila britská nevládní analytická společnost Oxford Research Group (ORG). Po svržení afghánského Tálibánu v roce 2001 se oživila činnost jeho milic a země se stala prvním světovým producentem heroinu, upozornila ORG.

Článek

"Masové zatýkání bez procesů, rozšířené mučení, špatné zacházení s vězni, to vše nahrává extremistickým organizacím a al-Kajdá se těší větší podpoře než před šesti lety," soudí zpráva.

Náčelník generálního štábu britské armády Jock Stirrup v pondělí v listu The Times prohlásil, že nebylo splněno to, co bylo třeba. "Neudělali jsme, co bychom měli z pohledu strategie. Nemluvím přitom jen o vojácích," uvedl.

Z Iráku může odejít 100 tisíc sil USA

Přesvědčení, že v závěru příštího roku může z Iráku odejít více než 100 tisíc z nynějších 165 tisíc amerických vojáků, vyjádřil v CNN jeho prezident Džalál Talabání.

"Přes sto tisíc vojáků se může vrátit k závěru roku 2008," řekl. Jeho odhady se výrazně rozcházejí s prognózou Bílého domu a Pentagonu. Prezident George W. Bush v září oznámil, že chce do léta 2008 odvolat asi jen 20 až 30 tisíc mužů, a ministr obrany Robert Gates naznačil, že do ledna 2009 by je mohlo následovat dalších dvacet tisíc. 

Po letošní rekordní sklizni opia v Afghánistánu obnovily USA záměr ničit plantáže herbicidy rozprašovanými z letadel či týmy přímo na zemi a údajně k tomu prý získaly částečnou podporu v kábulské vládě. S odvoláním na oficiální zdroje to napsal list The New York Times. Prezident Hamíd Karzáí tento způsob vždy odmítal, protože může politicky podkopat jeho beztak malý vliv v zemi. Zejména pokud by byla zasažena i ostatní pole rolníků. Plán ostře rozděluje jak Karzáího kabinet, tak spojence, upozornil list.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám