Hlavní obsah

Británie sníží počet vojáků v Iráku do jara na polovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Británie sníží do jara příštího roku počet svých vojáků v Iráku z nynějších asi 5000 na 2500. V parlamentu to dnes oznámil ministerský předseda Gordon Brown, který nedávno Irák navštívil. Brown kromě toho slíbil, že ti Iráčané, kteří nejméně rok pracovali pro britskou armádu, budou mít právo se usadit v Británii.

Článek

Tato záležitost v posledních týdnech zaměstnávala média, která vládě vyčítala, že tyto Iráčany použije a pak je po odchodu armády zanechá osudu.

Premiér zatím neoznámil, zda a kdy Britové odejdou úplně. Řekl, že o dalším snižování počtu vojáků bude rozhodovat až po dokončení nynější etapy. Její podstatou je to, že britští vojáci změní svou roli, která už nebude bojová. Budou jakousi strategickou zálohou pro rozhodující operace a současně povedou výcvik iráckých bezpečnostních sil.

Během příštích dvou měsíců plně předají odpovědnost za bezpečnostní situaci v provincii Basra, která je poslední, kde ještě působí.

Reklama

Související články

Británie přesouvá jednotky v irácké Basře

Britové se začali stahovat ze své základny v paláci v centru jihoirácké Basře. Přesouvají se na základnu u letiště mimo město. Zemi má v nejbližších týdnech...

Výběr článků

Načítám