Hlavní obsah

Na 200 osob zadrženo při nepokojích v Kodani

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KODAŇ

Asi 200 osob bylo zadrženo v dánské Kodani, když se demonstrace převážně mladých lidí vymkla kontrole. Demonstranti protestovali proti uzavření tzv. domu mladých. Spor kvůli této lokalitě, která je oficiálními místy považována za centrum distribuce narkotik, vyvolal již několik střetů občanů s policií.

Článek

Demonstrující mládež trvala na pochodu jednou z ulic, kterou policie uzavřela a označila za zakázanou zónu. Protestující začali přelézat policejní vozidla a policie se nakonec rozhodla použít násilí. Do akce k rozehnání zprvu povolené demonstrace byly nasazeny jednotky s obušky a slzným plynem.

Ve večerních hodinách policie vyhlásila, že má akci u nádraží Fuglebakken pod kontrolou. Odhady o počtu demonstrujících se různí - zatímco demonstranti hovoří o 4000, policie udává zhruba poloviční množství.

Dům mladých ležel v kodaňské ulici Jagtvej číslo 69, avšak letos na jaře byl za dramatických okolností zlikvidován. Úřady tvrdily, že místo původně udané činnosti se tam soustředily aktivity spojené s distribucí a požíváním narkotik, jež se podobaly jiné kodaňské kontroverzní zóně, známé čtvrti "alternativního života" Christiania.

Mladí nespokojení radikálové žádají po kodaňských úřadech nový objekt místo původního domu - najít vzájemnou dohodu se oběma stranám zatím nedaří, což bylo důvodem protestního pochodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám