Hlavní obsah

Ukrajinská vláda odmítá, že by Gazpromu dlužila miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Ukrajinská vláda nemá vůči ruskému plynárenskému monopolu Gazprom žádné dluhy. Uvedl to ve středu ukrajinský ministr financí Mykola Azarov. O splacení dluhu přitom v Moskvě jedná ukrajinský ministr paliv a energetiky Jurij Bojko. Gazprom v úterý pohrozil že Ukrajině omezí dodávky zemního plynu, pokud do měsíce nesplatí dluh ve výši 1,3 miliardy dolarů (25,2 miliardy korun).

Článek

"Dluh, o kterém (mluvčí Gazpromu) hovoří, absolutně nepřipadá v úvahu," řekl podle agentury Reuters ukrajinský ministr financí novinářům po jednání vlády.

Doplnil, že oznámení Gazpromu o ukrajinském dluhu nebylo neočekávané, a připustil, že při tak velkém objemu dodávek, jakým je 32 miliard metrů krychlových plynu pro Ukrajinu, mohly vzniknout neshody okolo některých plateb.

"My (ukrajinská vláda) nedlužíme ani cent," citovala Azarovova slova ukrajinská agentura UNIAN. Podle ministra mohly vzniknout problémy jen při vzájemném účtování mezi podniky, především mezi firmami RosUkrEnergo, která je monopolním dodavatelem plynu na Ukrajinu, a UkrGaz-Energo, která plyn v zemi distribuuje.

S politikou dluh nesouvisí

Mnozí z pozorovatelů jsou toho názoru, že Gazprom přišel s vymáháním dluhu ve chvíli, kdy na Ukrajině ve volbách zvítězily prozápadní strany. Ukrajinský ministr financí je však také přesvědčen, že nynější postup ruského giganta nemá politický kontext. "Ve spojení s politickou situací ale mohlo naprosto běžné vyjádření tiskového mluvčího Gazpromu vyvolat takto velkou pozornost. Kdyby zaznělo za měsíc, nikdo by si toho nejspíš nevšiml," podotkl Azarov.

Středeční cesta ministra paliv a energetiky Bojkova na jednání do Moskvy byla podle Azarova už minulý týden projednaná v ukrajinském kabinetu, neboť Kyjev prý podobný krok Gazpromu čekal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám