Hlavní obsah

Kubánští doktoři vrátili zrak vrahovi Che Guevary

Novinky, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LA PAZ

Někdy je až zarážející, k jakým paradoxům může v historii dojít, a to třeba i po desítkách let. Kubánští doktoři pracující v Bolívii vrátili po operaci zrak muži, který před 40 lety zastřelil jednoho z protagonistů kubánské revoluce, guerilského lídra Che Guevaru. Uvedla to BBC s odkazem na kubánská média.

Článek

Psal se říjen roku 1967. Bolívíjská armáda ve spolupráci s americkou CIA zatkla na jihu země marxistického velitele Che Guevaru. Ten se se zbraní v ruce snažil exportovat socialistickou revoluci do Jižní Ameriky poté, co se mu v roce 1959 spolu s Fidelem Castrem povedlo svrhnout kubánského diktátora Batistu.

Vojáci odvedli revolucionáře do vesnice La Higuera. Poté losovali, kdo světoznámého vůdce gueril, který byl v boji raněn, popraví. Kratší zápalka padla na seržanta bolívijské armády Maria Terana. Ten pak 9. října Che Guevaru zastřelil.

Kubánský deník: Che vyhrál další bitvu

Desítky let poté rozjela Kuba v Bolívii zdravotnický program, pomocí kterého nabízí bezplatnou oční péči. A právě v rámci tohoto projetku byl minulý rok Teranovi odstraněn šedý zákal.

Veřejnost by se o ničem nedozvěděla nebýt dopisu Teranova syna, který jej poslal jednomu bolívijskému deníku. V něm potomek bývalého seržanta děkoval kubánským doktorům za to, že jeho otci vrátili zrak.

Kubánská média se celého příběhu ujala, a to ve chvíli, kdy o víkendu proběhnou oslavy Che Guevarovy památky. "Čtyři desítky let poté, co se Mario Teran pokusil zničit jeden sen a ideu, se Che (Guevara) vrací, aby vyhrál další boj," napsal stranický deník Granma.

"Nyní, kdy je Teran starým mužem, může ještě jednou ocenit barvy nebe a lesů, radovat se z úsměvu svých vnoučat a dívat se na fotbal," poznamenal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám