Hlavní obsah

Klaus v OSN: ČR si zaslouží být v Radě bezpečnosti

NEW YORK

Český prezident Václav Klaus se v noci na čtvrtek v rozpravě Valného shromáždění OSN vyslovil pro modernizaci Spojených národů. Zároveň ale odmítl snahy o zvýšení akceschopnosti této celosvětové organizace na úkor plurality názorů. V projevu také zdůraznil, že si Česká republika zaslouží být zvolena za nestálého člena Rady bezpečnosti pro období 2008-2009.

Článek

"Věřím, že nám může většina členských zemí důvěřovat a že si jejich hlasy zasloužíme," prohlásil Václav Klaus a připomněl, že ČR už v tomto orgánu zasedala v letech 1994 a 1995. "Chovali jsme se předvídatelně a pracovali jsme velmi usilovně. Nyní... vás mohu ujistit, že odvedeme ještě lepší práci," řekl.

Česká republika je hluboce přesvědčena o nutnosti prevence a nenásilného řešení konfliktů. Potvrzuje to svým vlastním chováním - nenásilným rozdělením Československa v roce 1992, uvedl prezident a připomněl, že Praha v posledních letech několikanásobně navýšila rozvojovou pomoc. V této souvislosti se vyslovil pro odstraňování bariér, které brzdí ekonomický rozvoj, zejména v rozvojových zemích.

Klaus pro proměnu OSN

OSN potřebuje změny, protože by měla více odrážet současnou situaci ve světě než v době, kdy před 62 lety vznikla, řekl. Označil ji za "vysoce důležitou a fakticky nenahraditelnou platformu" založenou na pluralitě názorů členských států a na vzájemném respektu k jejich postojům. "Ambicí OSN není, a nikdy by být nemělo, hledání jednoho povinného, jednolitého názoru vnuceného některými z nás těm, kteří nesouhlasí," konstatoval.

Postavil se proti konceptu "globálního vládnutí", který je podle něho založen na "neudržitelné tezi", že svět může být organizován, kontrolován, řízen či plánován. Snahy rozhodovat v OSN jednodušeji a rychleji by neměly ohrozit názorovou výměnu. "Naše komunistická minulost nám říká, že bychom toto dělat neměli. I my chceme, aby OSN byla přiměřeně akceschopná. Kategoricky ale odmítáme, aby se tak stalo na úkor jednotlivých členských zemí," prohlásil.

Klaus se vrátil k tématu oteplování

Vrátil se rovněž k tématu změn klimatu, jemuž se věnoval na pondělním setkání světových státníků. "I tento potenciální problém, stejně jako každý jiný, nemůže být nikdy vyřešen bez spoléhání se na svobodu, svobodné trhy, volný obchod a další atributy svobodné společnosti. Ochrana životního prostředí je velmi důležitá, musíme ale být skromnější a pokornější v našich pokusech řídit současný složitý svět," řekl Václav Klaus.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám