Hlavní obsah

Ahmadínežád v USA znovu ostře kritizoval Izrael

NEW YORK

Írán neuznává Izrael, protože je založený na rasismu a okupaci. Na úvod návštěvy v New Yorku to řekl íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád, který se před úterním vystoupením na Valném shromáždění OSN zúčastnil na Columbijské univerzitě v New Yorku akce World Leaders Forum (Fórum světových vůdců).

Článek

Návštěva Ahmadínežáda vyvolala řadu protestů a odsouzení, k němuž se připojila i část amerického tisku, napsala agentura Reuters.

Posměch na univerzitě

Ahmadínežád se jen usmál, když mu rektor Columbijské univerzity Lee Bollinger na uvítanou vyčinil za porušování lidských práv v Íránu a za zahraniční politiku, stejně jako za íránské popírání holocaustu a výzvy k vymizení Izraele. "Pane prezidente, vykazujete všechny známky krutého diktátora z malých poměrů," řekl Bollinger a vysloužil si hlasitý potlesk z auditoria.

Podle jeho slov Ahmadínežádovo popírání holocaustu může obalamutit jen hloupé a nevzdělané. "Když s tím přijdete na místo, jako je tohle, jste jednoduše směšný," řekl Bollinger.

Ahmadínežád na jeho slova reagoval tím, že jde o "urážku informovanosti a znalostí lidí, kteří se v aule sešli". "Padly urážky a nesprávná tvrzení, bohužel," dodal Ahmadínežád, který obvinil Bollingera, že se k nepřátelskému uvítání uchýlil pod vlivem amerického tisku a politiků.

Rasismus židovského státu

"Neuznáváme režim (Izraele), protože je založený na okupaci a rasismu. Neustále napadá své sousedy," řekl Ahmadínežád. "Zabíjí lidi. Vyhání je z domovů," dodal.

V projevu si neodpustil ani šlehnutí vůči Spojeným státům. "Nesouhlasíme se způsobem, jakým se USA snaží řídit svět. Myslíme si, že tento způsob je špatný. Vede k válce, diskriminaci a krveprolití."

Jádro jako záminka

Zároveň ale bagatelizoval všechna prohlášení o konfliktu mezi Západem a Íránem kvůli jeho jadernému programu, který by podle USA mohl sloužit k vybudování jaderných zbraní.

"Myslíme si, že tyhle řeči jsou jen propagandistickým nástrojem. Lidi, kteří o tom mluví, jen potřebují najít legitimní důvod pro válku," řekl.

Ahmadínežádova návštěva vyvolala protesty především ze strany amerických židovských skupin a kritiků, kteří připomínají, že íránský prezident je představitelem režimu, který USA viní z podpory terorismu a také z podněcování násilí v Iráku. K projevům nevole se přidal také newyorský list Daily News, který vyšel na první straně s titulkem: "Ďábel přistál."

Reklama

Výběr článků

Načítám