Hlavní obsah

Státníci proberou změny klimatu, Klaus chystá razantní projev

NEW YORK/PRAHA

Problematika změn podnebí bude hlavní náplní pondělní konference přestavitelů více 150 zemí světa, kterou svolal generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Mezi 70 hlavami států, které se setkání v New Yorku zúčastní, bude i český prezident Václav Klaus. Očekává se, že ve svém projevu zopakuje svůj kritický postoj k boji proti změnám klimatu.

Článek

Newyorské setkání se koná den před zahájením všeobecné rozpravy 62. zasedání Valného shromáždění OSN. Má postavit politický základ pro konferenci OSN o změnách klimatu, která je naplánovaná na letošní prosinec na indonéský ostrov Bali.

Na tomto jednání by měly pokročit rozhovory o nových mezinárodních dohodách poté, kdy v roce 2012 vyprší platnost Kjótského protokolu o snížení emisí skleníkových plynů. Právě tyto plyny vypouštěné do ovzduší podle klimatologů pravděpodobně přispívají ke změnám klimatu.

Klaus chce vyzvat k seriózní diskuzi

Český prezident dlouhodobě polemizuje s názory, že je nejvyšší čas změnit kvůli oteplování planety chování lidstva. Klaus chce vyzvat k seriózní diskusi a varuje, aby v zájmu ochrany klimatu nebyla ohrožena svoboda člověka.

Klaus navíc nepokládá existenci globálních změn podnebí za podloženou. Představy o možnosti centrálně řídit vývoj klimatu jsou podle něj nerealistické a snižování emisí skleníkových plynů považuje nejen za těžko proveditelné, ale i nepotřebné.

"Obávám se dopadu navrhovaných kroků na rozvoj vyspělých a ještě více méně rozvinutých zemí, na ekonomický rozvoj i na to nejdůležitější, na svobodu jednotlivce," uvedl nedávno v dopise českému vicepremiérovi a ministru životního prostředí Martinu Bursíkovi.

Nervozita v Česku před Klausovým projevem

Klausovo oznámení, že hodlá v New Yorku pronést "velmi razantní projev", vyvolalo ostré reakce na české politické scéně. Vicepremiér a ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) vyslovil znepokojení, že prezidentův projev připraví republiku o hlasy potřebné ke zvolení za nestálého člena Rady bezpečnosti OSN na příští dva roky. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se ale ničeho takového neobává.

Klaus na to odpověděl, že nebude hlásat "extremistické názory", ale naopak "varovat před nepromyšlenými kampaněmi a módními fámami. Zvláště proto, že z nich plynou opatření, která mohou fatálně poškodit lidskou svobodu a velmi výrazně ovlivnit světovou ekonomiku a zvláště chudé země."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám