Hlavní obsah

Tající led na Arktidě uvolnil cestu mezi oceány

Ledová pokrývka Arktidy tento týden ustoupila na nejnižší úroveň od roku 1978. Poprvé od tohoto data se tak plně otevřela legendární severozápadní cesta z Atlantiku do Tichého oceánu, jež bývá celý rok blokována ledem. S odvoláním na nejnovější satelitní snímky to uvedla Evropská kosmická agentura (ESA) se sídlem v Paříži.

Článek

ESA zároveň upozornila, že úbytek ledové pokrývky, která se neustále scvrkává, vyvolává obavy, že se urychluje globální oteplování.

Rozloha arktického ledu se zmenšila na tři milióny čtverečních kilometrů, přičemž dosavadní nejnižší údaj byl čtyři miliony čtverečních kilometrů z roku 2005, konstatuje ESA.

"Za posledních deset let ledová krusta ustupovala v průměru o asi 100 000 kilometrů čtverečních ročně, takže snížení o milion čtverečních kilometrů za rok je extrémní," uvedl v prohlášení na webových stránkách ESA Leif Toudal Pedersen z Dánského národního vesmírného centra.

Ke stejnému závěru dospěli nedávno odborníci amerického Národního střediska dat o sněhu a ledu (NSIDC). Arktida letos v létě podle střediska ztratila rekordní množství ledu a za pouhý týden přišla o kru skoro dvakrát větší než území Británie. I když některé dřívější odhady hovořily o tom, že by mohla být zcela bez ledu na konci století, odborník NSIDC Mark Serreze řekl, že úplnou ztrátu ledu v Arktidě odhaduje kolem roku 2030.

Začínají spory o využívání cesty

ESA předvídá, že vývoj v Arktidě umožní brzké celoroční zpřístupnění severozápadní námořní cesty, což by zvýšilo lodní dopravu v oblasti a urychlilo nežádoucí změny v oblasti. Plavidla by na cestě mezi Evropou a Asií ušetřila cestou přes Arktidu tisícovky kilometrů oproti dosavadní plavbě přes Panamský průplav, poznamenala agentura AP.

Otevření severozápadní cesty už ale vyvolává mezinárodní spory. Kanada upozornila, že má všechna práva na tu část severozápadní cesty, která prochází jejím územím, a může tam tedy zakázat provoz. Proti tomu se ale staví Spojené státy a Evropská unie. Zastávají názor, že nová cesta by měla mít mezinárodní charakter a všechna plavidla by měla mít právo ji využívat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám