Hlavní obsah

V muslimském světě začaly oslavy ramadánu

Ve čtvrtek začala 1,2 miliardy muslimů po celém světě oslavovat začátek postního měsíce ramadán. Američtí vojáci již tradičně zahájili propouštění části vězněných Iráčanů. Podle iráckých zdrojů se ve čtvrtek dostalo na svobodu 43 vězňů, po celý ramadán bude každý den propuštěno 50 až 80 dalších.

Článek

Sunnité v Iráku se postí od čtvrtka a překvapivě se k nim na pokyn íránského duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího připojili i šíitští Íránci. Iráčtí šíité na rozdíl od sunnitů považují za správný den pro zahájení půstu až pátek, stejně jako muslimové v Pákistánu.

Američané nyní v Iráku střeží věznice s asi 23 000 vězni. Armáda tvrdí, že zachová naprostou neutralitu ve výběru osob k propuštění a že se nebude ohlížet na to, zda jde o menšinové sunnity, nebo většinové šíity.

Ramadán, nejsvatější ze všech měsíců v muslimském kalendáři, tradičně začíná ve chvíli, kdy je na obloze zpozorován první srpek nového měsíce. Různé islámské země a sekty se ale o přesný začátek měsíce přou. Zatímco v Libyi začaly oslavy ve středu stejně jako v Nigérii, Kamerunu a Kyrgyzstánu, v Pákistánu se začne slavit až v pátek.

Kašmírský muslim se modlí ve svatyni Šah Hamdan v indickém městě Šrinagar. REUTERS/Loay Abu Haykel

Hrozba teroristických útoků

Ne všude je ale velká chuť k oslavám. Indonésii, která je největším muslimským národem na světě, ve středu a čtvrtek zasáhly čtyři otřesy půdy, největší byl o síle 8,4 stupně. Zemřelo nejméně deset lidí, desítky jsou zraněny. Indonéští muslimové se kvůli zemětřesení nemohli ve středu večer v zasažených oblastech účastnit tradičních modliteb.

V Pákistánu zase panují obavy z teroristických útoků. Těch podstatně přibylo poté, co v červenci v Islámabádu armáda vyklidila Červenou mešitu obsazenou radikály. Zemřelo nejméně 100 ozbrojenců. I zde však bylo propuštěno několik desítek vězňů, osvobodit asi 80 zatčených chce také palestinský Hamas.

Almužna a rodinné návštěvy

Saúdská Arábie je jakožto místo zrodu islámu autoritou při stanovování začátku půstu. Její nejvyšší soudní rada letos ale rozhodovala bez očitého svědectví o srpku měsíce. V prohlášení vydaném ve středu uvedla, že jelikož nikdo o úterní noci na nebi srpek měsíce nezahlédl, bude středa třicátým, tedy posledním dnem osmého lunárního měsíce šabánu, a tudíž prvním dnem ramadánu bude čtvrtek.

Slunce zapadá za hlavní mešitu na Západním břehu Jordánu ve městě Ramalláh. REUTERS/Loay Abu Haykel

Během ramadánu se muslimové od úsvitu do západu slunce zdržují jídla, pití, kouření a sexu. Po západu se konec půstu oslaví prvním jídlem "iftar," konec půstu završí poslední jídlo "suhur" před východem slunce.

Ramadán, měsíc zjevení Koránu, je jedním z pěti pilířů islámu. Patří k němu také duchovní rozměr v podobě delších modliteb, odvádění almužny a navštěvování rodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám