Hlavní obsah

Nová kniha ohrožených druhů: gorilám hrozí vyhynutí

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi kriticky ohrožené druhy jsou v novém vydání Červené knihy ohrožených druhů zařazeny gorily nížinné. Světový svaz ochrany přírody zdůraznil, že ochrana druhů selhává a příroda stále více trpí činností lidí, přičemž chybí politická vůle bojovat s celosvětovým ničením přírody. Vlády sice slíbily, že do roku 2010 zastaví ubývání druhů, ale to se zatím nestalo.

Článek

"Letošní Červená kniha ukazuje, že neocenitelná snaha chránit druhy nestačí," uvedla generální ředitelka organizace Julia Marton-Lefevrová. "Pokles biodiverzity se prohlubuje a my potřebujeme jednat, abychom jej významně omezili a odvrátili krizi globálního vyhubení druhů," dodala. 

Vyhubení hrozí každému třetímu druhu obojživelníků, každému čtvrtému druhu savců, každému osmému ptačímu druhu a sedmdesáti procentům rostlin.

O zhoršování situace svědčí i to, že gorila nížinná západní byla z kategorie ohroženého druhu zařazena mezi druh kriticky ohrožený. Za poslední čtvrtstoletí poklesly jejich počty o více než 60 procent, na čemž se podílí odlesňování, které otevřelo lovcům i dříve nepřístupné oblasti, a virus eboly. Ebola, která se šíří ze severozápadu Afriky na severovýchod může během deseti let zasáhnout celou populaci poddruhu.

Kácení pralesů ohrožuje orangutany

Kriticky ohrožený je také orangutan, který byl mezi kriticky ohroženými druhy už dříve. Za 75 let se jeho populace snížila na pětinu. Situace na Sumatře se zhoršuje, protože se likvidují pralesy, na jejich místě se vysazuje palma olejná a osázené oblasti jsou navíc rozděleny nově vybudovanými cestami. Na Borneu, kde také žije orangutan, jsou zbytky pralesa natolik od sebe izolované, že "padesát posledních orangutanů nemůže dlouho přežít".

Za pravděpodobně vyhynulý je označován delfínovec čínský, který žil v řece Jang c´tiang. Výpravám se ho nepodařilo nalézt od roku 2002, i když čínská média uvádějí, že letos byl možná spatřen.

Hynou koráli

Situace primátů a delfínovce je známá už dlouho, ale poprvé se na seznamu ohrožených druhů objevili koráli. Některé druhy během krátké doby takřka úplně vyhynuly. Koráli přitom mají pro mořské ryby stejný význam jako les, budují ekosystém, pro ryby a další zvířata, uvádí Jean-Christophe Vie, který zastupuje ředitelku Marton-Lefevrovou. Ohroženo je 30 až 40 procent korálů.

Gaviál indický, rybožravý krokodýl žijící ve velkých řekách v Indii ukazuje, jak je obtížná situace řady druhů. Před deseti lety se podařilo díky reintrodukci zvýšit volně žijících kusů ze 180 na 430. Poté byl program zastaven a počet gaviálů opět poklesl na 180, takže je tento krokodýl znovu zařazen mezi kriticky ohrožené druhy

Jedním z mála úspěchů je skutečnost, že pestrobarevný  papoušek alexander mauricijský (Psittacula eques) byl přeřazen z kriticky ohrožených druhů mezi ohrožené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám