Hlavní obsah

Bush a Abbás se shodují

– GAZA / JERUZALÉM

Člen palestinské vlády označil za úspěch páteční setkání svého premiéra Mahmúda Abbáse s americkým prezidentem Georgem Bushem ve Washingtonu. Militantní křídlo palestinského odboje, podle něhož Abbás zaujímá příliš měkký postoj k židovskému státu, jednání palestinského premiéra v USA zatím nekomentovalo.

Článek

Podle palestinského ministra informací Nabíla Amra bylo Abbásovo jednání se šéfem Bílého domu úspěšné. Izrael by nyní měl Palestincům umožnit, "aby uviděli podstatné či významné změny ve svém každodenním životě".

Rovněž palestinský šéfvyjednávač Saíb Irikát je spokojen s rozhovory ve Washingtonu a podle agentury Reuters nepředpokládá, že by Abbás musel nyní čelit nějakým výhradám ze strany palestinského vedení. Abbásův problém podle Irikáta spočívá v izraelských průtazích při uplatňování "mírové cestovní mapy", což je termín pro mírový plán, který prosazují USA a podle kterého by do roku 2005 měl vzniknout samostatný palestinský stát.

Bush si přeje naplnění cestovní mapy 

Po schůzce s Abbásem, který byl prvním činitelem palestinské samosprávy, jehož Bush přijal, americký prezident prohlásil, že si přeje zastavení dalšího rozšiřování židovských osad na palestinském území, uvolnění pohybu osob mezi Izraelem a palestinským územím, avšak že je pro selektivní propouštění palestinských vězňů.

Malé ústupky Izraele

V pátek izraelský mluvčí prohlásil, že palestinské správě budou předána dvě města na západním břehu Jordánu a izraelští vojáci uvolní tři silniční blokády na palestinském území.

Páteční izraelské prohlášení o dalším předávání kompetencí palestinské samosprávě nepřineslo podle agentury AP změnu izraelského postoje ohledně otázky, kterou Palestinci považují za prioritní - tedy ohledně propouštění palestinských vězňů zadržovaných Izraelem pro podezření z účasti na teroristických akcích. Izrael je pro začátek ochoten propustit zhruba 300 osob, ale odmítá plošné osvobození zhruba 6000 vězněných Palestinců. Propuštění všech věznů bylo požadováno na demonstraci v Nábulusu.

Představitel izraelské armády citovaný agenturou AP prohlásil, že další stahování izraelských vojáků z palestinských území nebude dopředu ohlašováno. O městech, která se Izrael chystá předat Palestincům a o příslušném harmonogramu, se prý má jednat příští týden na schůzce izraelského ministra obrany s jeho palestinským protějškem.

Reklama

Výběr článků

Načítám