Hlavní obsah

Česko podle studie předčí v demokracii Francii a Británii

– PRAHA

Česká republika se podle "demokratického indexu" organizace The Economist Intelligence Unit těší "úplné demokracii". Ve skupině 28 takto nejlépe ohodnocených zemí světa se dostala na 18. místo. Je těsně za Spojenými státy, ale o kus před Británii či Francii. Údaje jsou za rok 2006.

Článek

Sto šedesát sedm evidovaných zemí světa je rozděleno do čtyř skupin: s plnou demokracií a tou "kazovou" a dále s "hybridními" a autoritářskými režimy. Konkrétně jsou země klasifikovány na základě 60 kritérií rozdělených do pěti kategorií, které se týkají volebního procesu a pluralismu, občanských svobod, fungování vlády, účasti občanů na politickém dění a nakonec politické kultury. Stupnice byla 1-10, přičemž čím vyšší číslo, tím lepší umístění.

Česko s celkovým ohodnocením 8,17 bodu v "elitní" skupině předčilo Portugalsko (8,16), Belgii (8,15), Japonsko (8,15), Řecko (8,13) a dokonce velké demokratické země jako je Británie (8,08) či Francie (8,07). Naopak lépe jsou na tom ostatní státy na severozápad od českých hranic, USA mají 8,22 bodu, nejlepší Švédsko 9,88 bodu.

Česká republika je na tom nejhůře v kritériu efektivity fungování vlády (6,79 bodu) ve skupině vůbec nejhorší a předčí ji i řada zemí se "závadnou" demokracií včetně Slovenska, která získalo 7,5 bodu, nebo například Panamy či Jamajky (obě 7,14).

S 9,58 bodu v oblasti demokratičnosti voleb Česko naopak dohnalo celkem třetí Nizozemsko nebo Švýcarsko, Německo či Rakousko a o několik desetin předehnalo Kanadu (9,17) a Spojené státy (8,75). ČR předčí s 9,12 bodu USA (8,53) i v úrovni občanských svobod.

Slovensko skončilo na 41. místě

Naopak Slovensko společně například s Maďarskem a řadou dalších východoevropských či jihoamerických států se ocitlo ve druhém oddílu s demokracií s "vadami na kráse", kde jsou politické a občanské podmínky poněkud horší.

Jednačtyřicátému Slovensku se 7,4 bodu kazí průměr nižší účast obyvatelstva na politickém rozhodování (6,11) a horší politická kultura (pět bodů). V kvalitě voleb ale s Českem plně drží krok (9,58). Slovensko se celkově ocitá zhruba na úrovni pobaltských republik a Maďarska (7,53), naopak předčí Polsko (7,3) a postkomunistické balkánské státy.

Švedsko a Severní Korea

Nejdemokratičtější zemí světa je Švédsko následované hlavně severskými státy, naopak za nejvíce totalitní je považována Severní Korea.

Výbornou bez jediné šmouhy, tedy deset bodů, obdrželo v kategorii demokratičnosti voleb devět zemí. Kromě severských evropských států se známkou pyšní Austrálie s Novým Zélandem. Švédsko má desítku ve čtyřech z pěti kategorií, drobně selhalo v politické kultuře, kde maximální počet bodů má pro změnu Island a Nizozemsko.

Na chvostu s 1,03 bodu je podle očekávání Severní Korea, u níž se úroveň občanských svobod rovná nule. Tuto hodnotu má také demokratičnost hlasování v Číně, Sýrii, Barmě a Saúdské Arábii. Překvapivě vůbec něco ohledně voleb, tedy 0,08 bodu, má KLDR, a to stejně jako Írán.

Reklama

Výběr článků

Načítám