Hlavní obsah

Únosci letadla se vzdali, pasažéři utekli

Dva muži, kteří unesli letadlo na lince z Kypru do Istanbulu, se v turecké Antalyi vzdali a byli zatčeni. Předtím propustili všechny zbylé rukojmí. Nikdo nebyl zraněn. Letadlo v Antalyi přistálo kvůli načerpání pohonných hmot.

Článek

V sobotu kolem jedenácté hodiny byli už na palubě podle agentury DPA jen čtyři pasažéři a dva členové posádky, ale žádný z nich nebyl pilot, který by byl schopen odletět. Nakonec unikli všichni. 

Únosci požadovali novou posádku, která by je dopravila do Teheránu. Turecký ministr zahraničí Abduláh Gul osobně převzal odpovědnost za vyjednávání a protiteroristické jednotky obklíčily letadlo.

Hned po přistání v Antalyi se únosci rozhodli pustit ženy a děti. Zatímco jim otevřeli přední dveře, mužům se podařilo násilím otevřít zadní dveře a většina cestujících unikla, někteří byli zraněni. Později se dostal na svobodu i zbytek cestujících.

Únosci v přední části letadla nestačili zasáhnout, vylíčil situaci jeden z pasažérů, který tvrdí, že se hlásili k Al-Káidě. Další cestující ale tvrdí, že žádné podobné prohlášení neslyšeli.

Při startu z letiště Ercan na severu Kypru bylo na palubě letadla 136 pasažérů a šest členů posádky.

Mluvili arabsky i anglicky

Turecká televize NTV citovala svědka, podle kterého jsou únosci Turci, další svědek prohlásil, že mluvili arabsky částečně i anglicky, jeden i trochu turecky. Severokyperské úřady tvrdí, že jsou to Íránci. Je jim zřejmě mezi 25 a 30 lety, podle severokyperských úřadů jde o studenty.

Jeden cestující řekl, že únosci zřejmě nechtěli ublížit cestujícím. "Jsme muslimové. Vy jste taky muslimové. Neublížíme vám," citovala televize NTV výpověď cestujícího. Jeden pasažér telefonicky turecké pobočce televize CNN řekl, že piráti chtějí protestovat proti Spojeným státům. "Nejsou agresivní, chtějí jen, aby byli vyslyšeni," řekl muž jménem Mahmut.

Kypr, který je oblíbenou desetitisíců turistů z celé Evropy, je od roku 1974 rozdělen na řeckou a tureckou část. Mezinárodně uznávaná je řecká část ostrova, která je členem EU. Tureckou uznává jen Istanbul.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám