Hlavní obsah

Bush: Sýrie a Írán budou pohnány k odpovědnosti

– CRAWFORD/WASHINGTON

Americký prezident George Bush v pondělí obvinil Írán a Sýrii z toho, že nadále poskytují útočiště teroristům, a zdůraznil, že za to budou pohnány k odpovědnosti.

Článek

"Sýrie a Írán dnes stále poskytují útočiště teroristům a pomáhají jim. Toto chování je naprosto nepřijatelné," řekl Bush na tiskové konferenci po schůzce s italským premiérem Silviem Berlusconim na svém ranči v texaském Crawfordu. Podle Bushe takové jednání ohrožuje mírový proces na Blízkém východě.

"Státy, které budou i nadále poskytovat útočiště teroristům, za to budou cele pohnány k odpovědnosti," prohlásil americký prezident.

Bush přijal Berlusconiho na ranči

Bush Berlusconiho, který byl spojencem Spojených států v jejich vojenském tažení proti Iráku, přijal v neděli večer na svém ranči poblíž texaského Crawfordu.

Bushův mluvčí Scott McCellan označil bezprostředně před setkáním italského hosta za "velkého přítele a spojence v boji proti terorismu". Berlusconi přicestoval do Crawfordu vrtulníkem.

Berlusconi se po příletu na ranč s Bushem vřele uvítal. Potřásli si rukama, objali se a italský host nato ještě políbil prezidentovu manželku Lauru na tvář. Oba politici pak odjeli bílým pickupem na soukromou večeři. Auto řídil osobně Bush a Berlusconi seděl na sedadle spolujezdce.

"Máme zcela jasno ve způsobu, jak pojmenovávat věci. Ano je ano a ne znamená ne. Potkali jsme se poprvé před dvěma lety, ale já mám pocit, jako bychom se znali již od školních dob," řekl Bush v rozhovoru pro týdeník Times ještě před Berlusconiho příletem.

Berlusconi v interview pro týž magazín prohlásil, že je jedno, jestli se v Iráku podaří nalézt zbraně hromadného ničení. Italský premiér je podle svých slov přesvědčen, že je svržený diktátor Saddám Husajn nechal včas uklidit. "Válka (v Iráku) byla důležitá, aby bylo možné osvobodit zemi od třicetileté diktatury," dodal Berlusconi.

Reklama

Výběr článků

Načítám