Hlavní obsah

Polský vicepremiér: Německo chce změnit poválečný řád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polský vicepremiér Roman Giertych v sobotu uvedl, že nová smlouva Evropské unie je pokusem Německa zvýšit svůj vliv v Polsku a podkopat řád, který byl nastolen po druhé světové válce. Uvedla to agentura Reuters.

Článek

Giertych to řekl v proslovu ke kolegům z nacionalistické koaliční strany Liga polských rodin. Přijetím nové smlouvy, na jejímž všeobecném znění se po dlouhé debatě dohodli představitelé členských zemí na červnovém summitu EU, by Polsko přišlo o svou suverenitu a spadlo pod "evropský právní systém ovládaný převážně Němci".

To by pak, uvedl vicepremiér, mohlo umožnit Němcům uspět s jejich požadavky na jejich domy a majetky, které měly v Polsku před rokem 1945.

"Co se stane našim občanům, pokud majetkové otázky budou řešeny soudy EU a unijní soudy jsou hlavně německé soudy?" prohlásil Giertych. "Kdokoli se pokouší podkopat dohody zabývající se znovu nabytými územími (oblasti přidělené Polsku po válce), podkopává výsledky druhé světové války," poznamenal. "Liga (polských rodin) udělá vše, co je v její moci, aby zabránila ratifikaci této smlouvy," dodal také polský vicepremiér.

Pomocí eura by prý Berlín kontroloval Varšavu

Majetkové požadavky jsou jedním z hlavních zdrojů napětí mezi Polskem a Německem, jejichž vztahy jsou nejchladnější za poslední roky. Německo, které v uplynulém půlroce předsedalo EU, si dosažení dohody o obrysech nové evropské smlouvy dalo za jednu ze svých hlavních priorit. Polsko však před summitem hrozilo tím, že by mohlo dohodu zablokovat, a nakonec na ní přistoupilo až po zdlouhavém jednání.

Giertych rovněž řekl, že pokud se Polsko rozhodne přijmout společnou evropskou měnu, pak to umožní Německu získat kontrolu nad polskou ekonomikou. "Nebudeme souhlasit s tím, aby v Polsku bylo zavedeno euro, a nikdy nedovolíme bance ve Frankfurtu (Evropská centrální banka), aby měla kontrolu nad naší měnou," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám