Hlavní obsah

Z potopeného tankeru u Gibraltaru unikají ropné látky

ČTK, Jan Horák, DPA
ALGECIRAS

Z nákladního člunu převážejícího 900 tun mazutu a 100 tun benzínu, který v noci na úterý klesl ke dnu ve španělském zálivu Algesiras poblíž Gibraltaru, začal unikat náklad. Madridská vláda oznámila, že na moři se objevily první skvrny znečištění. Záchranáři nadále pátrají po kapitánovi plavidla, který je od nehody nezvěstný.

Foto: Jan Močarník

Skupina studentů s koordinátorem a průvodcem na hoře La Peňa, v pozadí město Martos.

Článek

Dva členové posádky jsou již v bezpečí. Loď Spabunker IV dlouhá necelých 40 metrů byla nasazena k tankování jiných lodí kotvících před jihošpanělským přístavem Algeciras. Potopila se časně ráno v důsledku trhliny v boku a klesla ke dnu do hloubky asi 50 metrů. Úřady již nařídily zřídit na pobřeží ochranné bariéry proti ropě.

Rozsah skvrny zatím neznámý

Španělský vicepremiér Mariano Rajoy řekl novinářům, že byl zjištěn únik ropných produktů z potopeného nákladního člunu, avšak množství, o které jde, zatím není známo. Španělská vláda nyní zkoumá, zda do zálivu Algesiras bude třeba vyslat speciální loď, která nyní u pobřeží Galicie na severozápadě Španělska odstraňuje znečištění způsobené karcinogenní ropou z potopeného liberijského tankeru Prestige.

Za posledního čtvrt roku jde již o třetí potopený či poškozený tanker v oblasti západní Evropy.

Greenpeace varovali

Organizace ochránců životního prostředí Greenpeace shodou okolností právě včera uspořádala před Gibraltarem protestní akci, při níž upozorňovala na nebezpečí starých tankerů, které nesplňují současné požadavky na bezpečnost přepravy větších množství ropy a ropných produktů.

Reklama

Související články

Francii o víkendu čeká nová ropná pohroma

Francie se připravuje na novou ropnou pohromu. Skvrny ropy z potopeného tankeru Prestige totiž dosáhly pláží v Biskajském zálivu. Podle posledních zpráv bylo...

Francouzi zakázali výlov ústřic

Francouzské úřady zakázaly chovatelům ústřic a korýšů na jihozápadním pobřeží výlov a prodej těchto živočichů z obavy před možnou kontaminací ropou, která od...

Výběr článků

Načítám