Hlavní obsah

V Británii zadrželi pět podezřelých z terorismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britská policie má v rámci nejvyššího stupně ohrožení spoustu práce se zabezpečením strategických míst v zemi. Bezpečnostní opatření byla zvýšena na nejvyšší stupeň ohrožení. V okolí Glasgowa prohledávala policie s psovody domy, kde by se mohli ukrývat teroristé.

Článek

"Můžeme potvrdit, že v rámci probíhajícího vyšetřování incidentů na glasgowském letišti a v Londýně byla prohledána řada domů v hrabství Renfrewshire," citovala agentura Reuters policejního mluvčího.

Sobotní pokus o teroristický útok v hlavní budově letištního terminálu ve skotském Glasgowě, kde se řidič terénního automobilu pokusil najet do lidí čekajících u přepážek, souvisí s pátečním nálezem dvou vozidel hrozících explozí v Londýně. Uvedla to britská policie s tím, že všechny tři vozy byly naplněné velkým množstvím hořlavých tekutin.

V souvislosti s teroristickými útoky zatkla policie již pět osob.

Na glasgowském letišti se džíp pokoušel prorazit přes bezpečnostní zátarasy a jedno parkující vozidlo do zaskleněných dveří budovy. Vzápětí se proměnil v ohnivou kouli a poté uvízl v roztříštěných dveřích, a to několik metrů od šokovaných cestujících, kteří se v panice rozutekli. Zranění na dolních končetinách utrpěl jeden náhodný kolemjdoucí.

Policie přemohla řidiče a jeho společníka, kteří jsou podle úřadů jihoasijského původu. Jeden z nich utrpěl těžké popáleniny a byl hospitalizován. U zraněného se našel podezřelý materiál, který si vynutil evakuaci nemocnice. Policie zatím neupřesnila, zda byl muž ještě opásaný výbušninami. Dala ale najevo, že událost považuje za pokus o sebevražedný atentát.

V Londýně dva vozy s výbušninami

Britská policie nalezla v pátek nálož v automobilu, zaparkovaném na londýnské třídě Park Lane. Na večerní tiskové konferenci to oznámil zástupce metropolitní policie.

V noci na sobotu byla v centru Londýna zneškodněna jiná nálož rovněž ukrytá v automobilu nedaleko náměstí Piccadilly. Výbušniny nalezené v obou vozidlech jsou podle policie shodné a existuje mezi nimi spojitost.

V obou případech šlo podle vyšetřovatelů o jednoduchý, ale velmi účinný systém tvořený explozivními látkami, jejichž razanci násobily stovky hřebů. Krátce po nálezu první nálože experti konstatovali, že exploze by velmi pravděpodobně způsobila značný počet obětí a velké hmotné škody. Nálož údajně měla být odpálena pomocí mobilního telefonu.

Další dvě osoby byly v neděli zadrženy v Cheshiru v souvislosti s dvojicí pátečních zmařených pumových atentátů. Jedná se o šestadvacetiletého muže a sedmadvacetiletou ženu.

Poslední pátý podezřelý byl podle policie zadržen v Liverpoolu. Pro tohoto šestatřicetiletého muže šla policie téměř najisto, když měla udané dvě adresy, kde se zdržuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám