Hlavní obsah

Ve Vietnamu se ptačí chřipkou nakazilo pět lidí, dva zemřeli

HANOJ

Ve Vietnamu podlehla ptačí chřipce osmadvacetiletá žena. Stala se druhou letošní obětí viru H5N1. Jde o 44 oběť této nemoci v zemi.

Článek

Žena zemřela na klinice tropických nemocí v Hanoji třináct dní poté, co byla hospitalizována s příznaky přítomnosti viru. Onemocněla doma v provincii Ha Nam, asi 60 kilometrů jižně od Hanoje, kde se dostala do kontaktu s nemocnou drůbeží. Testy provedené ve vietnamské laboratoři potvrdily, že byla infikována nebezpečným virem H5N1.

Vietnam patřil od roku 2003 k zemím nejvíce postiženým ptačí chřipkou, během roku 2005 se však epidemii podařilo zvládnout a od listopadu 2005 až do letošního jara nebyl hlášen žádný nový případ nakaženého člověka. Letos se však začala nemoc opět šířit mezi drůbeží.  [celá zpráva] Od 22. května bylo virem této choroby postiženo pět osob. Dvě z nich se uzdravily, jedna je stále hospitalizována a dvě zemřely.

Virus ptačí chřipky se od května rozšířil do 18 vietnamských provincií a vynutil si vybití téměř 200 000 kusů drůbeže, především kachen. Úřady tvrdí, že za poslední vlnu šíření ptačí chřipky může nedbalost v boji proti jejímu viru, který podle Světové zdravotnické organizace zabil na světě nejméně 191 lidí.

Virus ptačí chřipky v červnu poprvé objevil v drůbežím chovu v České republice. Ve středu byl potvrzen u krůt v obci Tisová na Orlickoústecku. Z chovu, který má asi 6000 krůt, již 1800 uhynulo. [celá zpráva] Typ viru se zatím zkoumá. Úplně první případy ptačí chřipky byly v ČR zaznamenány už loni, vždy ale šlo o volně žijící ptáky - labutě, které byly nakaženy virem H5N1, jenž je přenosný na člověka .

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám