Hlavní obsah

Raketoplán Atlantis je poškozen, má v plášti trhlinu

Zadní část raketoplánu Atlantis byla po pátečním startu poškozena. Vznikla v ní asi trhlina s rozměry desetkrát patnáct centimetrů. Podle odborníku to v této části letu nepředstavuje problém, ale bude třeba jej řešit kvůli případným komplikacím při přistání.

Článek

Zástupce manažera letu John Shannon v sobotu oznámil, že plášť je poškozen na místě, které se při přistávání nezahřívá na maximální teploty. Kosmonauti nicméně budou při současné misi nejméně třikrát z lodi vystupovat do kosmického prostoru. Mají tak dostatek času trhlinu opravit.

Plášť Atlantisu snímaly po startu senzory připevněné na rameni, které kosmonauti ovládají z lodi. "Jestliže rozhodneme, že by ta trhlina mohla znamenat problém, máme dostatek možností to řešit," řekl Shannon.

Inženýři provedou testy, mají osvětlit možné nebezpečí

Trhlina má podle snímků velikost desetkrát patnáct centimetrů a vypadá, jako by část izolační destičky nadzdvihl silný proud vzduchu. Inženýři podle snímků vyrobí modely a provedou aerodynamické a termodynamické testy, aby zjistili, do jaké míry tato závada může ohrozit raketoplán při návratu.

Stav tepelné izolace vesmírné lodi se sleduje kvůli tragédii raketoplánu Columbia. V roce 2003 tato loď při návratu do atmosféry shořela právě kvůli izolaci poškozené při startu. Sedmičlenná posádka přitom zahynula. Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) kvůli tomu značně zpřísnil bezpečnostní opatření a po startu teď raketoplány velmi pozorně monitoruje.

Raketoplán je při vstupu do atmosféry velice horký

Příď raketoplánu se při vstupu do atmosféry zahřívá až na 1611 stupňů Celsia. Zadní část Atlantis by na tom měla být mnohem lépe - zahřát by se měla maximálně na 538 stupňů.

Atlantis míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), s níž se má spojit ve 21:38 hodin. Posádka v blízkosti ISS zůstane týden a nainstaluje na stanici sluneční panely.

Atlantis bude s ISS spojen do příští neděle. Kosmonaut Clayton Anderson z Atlantisu nahradí na ISS Sunitu Williamsovou. Ta byla na stanici se dvěma ruskými kolegy půl roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám