Hlavní obsah

USA rozpoutají závody ve zbrojení, přitakala Čína Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING/PAŘÍŽ

Čína se v úterý připojila k odmítavému ruskému názoru na protiraketový štít, který chtějí USA vybudovat v Evropě. Podle mluvčího čínského ministerstva zahraničí to vyprovokuje nové závody ve zbrojení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Americký plán vybudovat radar v ČR pobouřil Rusko i Čínu.

Článek

Podle mluvčího Ťiang Jüa plán Washingtonu vzbuzuje velkou "pozornost a obavy". "Domníváme se, že důsledky, jaké bude mít protiraketový obranný systém pro stabilitu a strategickou obranu, nepodpoří vzájemnou důvěru mezi velmocemi a nepřispějí ani k bezpečnosti regionu," prohlásil Ťiang.

Ruský prezident Vladimir Putin o víkendu pohrozil, že pokud USA vybudují základny v ČR a Polsku, jak mají v plánu, Rusko na Evropu zaměří vlastní rakety. Rusko nepřijímá americké vysvětlení, podle něhož má štít chránit Evropu před případnými íránskými raketovými útoky.

Francie: Putin chce rozštěpit transatlantické spojenectví

Podle francouzského tisku mají ruské hrozby za cíl vrazit klín mezi USA a Evropu, případně rozdělit evropské země. Le Figaro považuje Putinův tón, jímž oznámil, že nedávný test nové ruské rakety je odpovědí na americké aktivity [celá zpráva], za přehnaný.

Rusko ale může znepokojovat politická dimenze rozšiřování americké vojenské přítomnosti na střední a východní Evropu. Podle Figara totiž štít nemůže zvrátit rozložení sil.

Rusko však už dříve upozornilo, že štít v kombinaci s novými verzemi střel s plochou dráhou letu, které mají delší dolet, představuje i vojenské nebezpečí. List Le Républicain Lorrain píše, že od rozpadu SSSR obepnul Rusko růženec amerických základen poté, co pobaltí a bývalé země Varšavské smlouvy vstoupily do NATO.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám