Hlavní obsah

USA zmařily teroristický útok na newyorské letiště

NEW YORK

Americké úřady zabránily teroristickému útoku na newyorské letiště J. F. Kennedyho. Z přípravy akce byly obviněny čtyři osoby a tři lidé byli zatčeni. Spojení s teroristickou sítí Al-Káida vyloučily. Informovalo o tom v sobotu ministerstvo spravedlnosti USA a CNN.

Článek

Podle ministerstva chtěli obvinění odpálit nálož na letišti, přípravy útoku však ztroskotaly na samém počátku. Podezřelí z přípravy atentátu si vyhlédli potenciální cíle, ale nestihli si ani koupit výbušnou látku.

"Pokaždé, když se dotkneš Keneddyho, je to to nejbolestivější pro Spojené Státy. (...) Když zaútočíš na Kennedyho, celá země bude držet smutek. To je jako kdyby si ho zabil dvakrát," řekl podle ministerských úředníků jeden z podezřelých během nahrané telefonní konverzace.

Ústřední zpravodajská služby (FBI) poznamenala, že nebyla ohrožena veřejnost ani bezpečnost leteckého provozu. Rovněž nejsou ani poznatky o tom, že by atentátníci byli napojeni na teroristickou síť Al-Káida. Jednoho ze zatčených však úřady označily za "extremistického muslima".

Mezi útočníky i jihoamerický exposlanec

Útok podle zpravodajské televize CNN neměl být namířen na letadla nebo terminály letiště. Zasáhnout měl nádrže s palivem a letištní potrubí.

Podle ministerstva je jedním ze zatčených bývalý poslanec parlamentu jihoamerické Guyany Abdul Kadir a dalším bývalý pracovník v nákladové části letiště. Dva ze zatčených, včetně Kadira, jsou ve vazební věznici v karibském ostrovním státě Trinidad a Tobago.

Newyorské letiště bylo pojmenováno na počest prezidenta Johna F. Kennedyho, který byl zastřelen v roce 1963.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám