Hlavní obsah

Britové vyšlou do Zálivu 26 tisíc vojáků

Novinky, Jiří Roškot
LONDÝN

Británie vyšle do oblasti kolem Iráku dalších 26 tisíc vojáků, což je čtvrtina ozbrojených sil země. Oznámil to britský ministr obrany Geoff Hoon. Podle něj se hlavní síly připojí ke čtyřem tisícům členů britských zvláštních jednotek, které již v Zálivu jsou, a celkový počet vojáků bude vyšší, než kolik Londýn vyslal do války v Zálivu v roce 1991.

Článek

"Žádný z těchto kroků nepředstavuje závazek britských sil k bojové akci," citovala ministra televizní stranice Sky News.

Hoon je členem labouristického kabinetu premiéra Tonyho Blaira, jehož straničtí kolegové v parlamentu nejsou zdaleka jednomyslní v otázce svržení Saddáma Husajna vojenskou silou.

Podle Hoona budou britské síly vyzbrojeny mj. 120 tanky Challenger a 150 obrněnými transportéry Warrior a k podpoře vysílaných jednotek budou mobilizování záložníci. Jejich počet však neupřesnil. Tyto síly mají představovat "správnou skupinu sil pro druh úkolů, jež mohou být nezbytné," uvedl Hoon. Podle jeho slov rozhodnutí o nasazení britských vojáků do boje není "ani bezprostřední ani nevyhnutelné".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám