Hlavní obsah

Rusové a Američané se sejdou kvůli radaru

WASHINGTON

Rusko a Spojené státy uspořádají schůzku svých ministrů obrany a zahraničních věcí s cílem zmírnit napětí, které mezi oběma státy vzniklo kvůli plánům Washingtonu umístit protiraketovou základnu v Česku a Polsku. S odvoláním na americké zdroje o tom v pátek informovala agentura AFP.

Článek

"Souhlasili jsme s návrhem Ruska ohledně setkání ministrů obrany a zahraničních věcí," uvedl náměstek šéfky americké diplomacie Daniel Fried. První setkání by se podle něj mělo uskutečnit patrně v září, i když žádné přesné datum zatím stanoveno nebylo.

Spojené státy chtějí umístit v České republice radarovou část své plánované evropské protiraketové základny a v Polsku deset střel. Moskva tento úmysl ostře kritizuje, neboť v tom vidí ohrožení vlastní bezpečnosti, a hrozí protiopatřeními. Washington naopak prohlašuje, že základna žádné riziko pro Rusko představovat nebude.

Administrativa prezidenta George Bushe tvrdí, že obranný systém je nutný k ochraně Evropy a Spojených států před raketami, které vyvíjí Írán. Kromě ministrů by se setkání mohli z obou stran zúčastnit i poradci pro otázky bezpečnosti.

V ČR se zvedl proti radaru odpor hlavně ze strany občanů, kteří bydlí poblíž plánované stavby. Premiér Mirek Topolánek v pátek navštívil některé z vytipovaných obcí a doprovázela ho i ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL).

V Borovně na Plzeňsku premiéra uvítali pískotem a výkřiky nesouhlasu a mávali nad hlavy transparenty "Ne radaru". V tamním kulturním středisku, kde se sešlo kolem tří stovek lidí, se snažil premiér, podle svých slov, vyvracet některé mýty a lži o radarové základně, které se podle něj šíří mezi lidmi. Sklízel jen posměšky a nesouhlasná gesta. "Lže se tady obyčejným vesnickým lidem, v Praze na to možná skočí, ale tady ne. Pro nás tady nemá radar vůbec žádný smysl, je to jenom pro Američany," namítala jedna z obyvatelek. Ani většina ostatních se nenechala příliš ovlivnit.   

Zapojí se Rusové?

Kritika amerických plánů v minulých měsících zaznívala i z jiných  evropských zemí. Fried dnes ale také prohlásil, že tato "opozice" se na starém kontinentu díky tři týdny trvající lobbistické kampani Spojených států zmenšuje. "Naše hlavní poselství proráží (ledy)," uvedl Fried. "Pozorujeme znatelný posun v evropských postojích," dodal.

Náměstek také poznamenal, že i ruský odpor možná nebude tak nekompromisní, jak nyní mohou vypadat jednotlivá prohlášení ruských představitelů. Moskva by se podle něj mohla stát i partnerem USA v protiraketové obraně. Americké návrhy na zapojení nyní Rusko pečlivě zvažuje, doplnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám