Hlavní obsah

Podvýbor Senátu USA neschválil peníze na raketovou obranu

– WASHINGTON
Novinky, znk

Podvýbor amerického Senátu pro strategické síly ve středu jednohlasně schválil vyškrtnutí částky 160 miliónů z rozpočtu pro příští fiskální rok. Suma by měla financovat vytvoření evropské části protiraketové obrany USA, konkrétně vystavení raketové základny v Polsku.

Článek

Pokud změnu schválilo i pléno výboru a poté americký Kongres, znamenalo by to, že USA nevyčlení potřebné peníze na rozmístění deseti raket, které by měly z polského území interceptovat nepřátelské střely.

Pro usnesení hlasovali jak demokratičtí, tak republikánští členové podvýboru. Někteří republikáni uvedli, že přestože doufají, že částka bude nakonec rozpočtem vyčleněna, peníze jsou třeba na jiné projekty, které podporují.

Předsedkyně podvýboru demokratka Ellen Tauscher zdůraznila, že cílem rozhodnutí je zpozdit záhajení projektu protiraketové obrany a poskytnout tak čas pro vylepšení techonologie, na kterém systém stojí, a pro ukončení konzultací uvnitř NATO.

"Věci nedozrály do té míry, aby NATO buď plán akceptovalo nebo se k němu postavilo s entusiasmem", dodala Tauscher. Doplnila ale, že ani Rusko ani nikdo jiný nebude mít šanci vetovat kroky národní bezpečnosti Spojených států či jejich dohody o spolupráci.

USA počítají s tím, že zatímco raketová základna by měla stát v Polsku, jeho radarová část by byla umístěna v Česku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám