Hlavní obsah

Blair obhajuje právo na intervenci

LONDÝN

Britský premiér Tony Blair zastává názor, že by mezinárodní společenství mělo zasahovat v zemích, jejichž vláda není schopná se postarat o své obyvatelstvo. Uvádí se to v nedělním vydání britského listu The Independent.

Článek

Ten vychází z podkladového materiálu k projevu Blaira na páté konferenci o moderním vládnutí, které se od pátku účastní více než čtyři stovky politiků a politologů, zastupující politické strany a proudy levého středu ze 14 zemí. Na akci je i český premiér Vladimír Špidla.

"Když nějaké obyvatelstvo vážně trpí například kvůli vnitřní válce, povstání či kolapsu státu, a dotyčný stát to nechce nebo nemůže zastavit nebo se tomu nemůže vyhnout, princip nevměšování musí uvolnit prostor tomu, aby mezinárodní společenství (ono obyvatelstvo) chránilo," tvrdí Blair podle listu.

Podle listu dokument vyvolal živou výměnu názorů mezi Blairem a německým kancléřem Gerhardem Schröderem, který se účastní konference a který se stavěl ostře proti invazi do Iráku bez dobrozdání OSN.  

Blair zpětně obhajuje právo na zásah v Iráku

The Independent uvádí, že text přestavuje pro Blaira prostředek jak zpětně obhájit intervenci v Iráku, i když v něm nebyly stále objeveny zbraně hromadného ničení, které přitom byly záminkou k vojenské akci proti režimu Saddáma Husajna.

Blairovo stanovisko bylo zveřejněno v době, kdy labouristé čelí kritice, že zveličili irácké nebezpečí. V rozporu s míněním tajných služeb uvedli, že Irák byl schopen použít chemických a biologických zbraní do 45 minut.

"Nevím, jak vypočítali to číslo 45 minut, které bylo na dokumentu předloženém loni v září," řekl podle listu bývalý šéf zbrojních inspektorů OSN Hans Blix. Ten označil tvrzení za zcela pomýlené.

Témata konference

Konference se věnuje především vztahům mezinárodní ekonomické situace a možnostem sociálního státu v období globální hospodářské recese, ale také problémům terorismu, organizovaného zločinu a přistěhovalectví. Hovořit se bude i o válce v Iráku.

Podle názorů některých odborníků je hlavním důvodem schůzky snaha britského premiéra vylepšil svůj obraz v očích veřejnosti, který údajně utrpěl právě během války v Iráku.

Reklama

Výběr článků

Načítám