Hlavní obsah

CIA tvrdí, že varovala Bushe před falešnými informacemi o Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká CIA nedoporučila, aby prezident George Bush zahrnul do lednové zprávy o stavu unie informaci, že se Irák pokoušel obstarat uran v Africe. Bílý dům ale doporučení ignoroval, uvedla ve čtvrtek televize CBS. Bushova poradkyně pro bezpečnostní otázky Condoleeza Riceová však během Bushovy cesty po afrických zemích v pátek takové tvrzení popřela.

Článek

CIA podle ní znění celé zprávy včetně části o nigerském uranu dopředu schválila. "Dokonce jsme diskutovali právě nad zněním té věty, aby vyjadřovala přesně postoj CIA," dodala Riceová s tím, že "kdyby ředitel CIA řekl: ‚Tohle dejte pryč‘, tak by to bylo odstraněno."

"Prezident neřekl vědomě nic, o čem bychom věděli, že to není pravda," prohlásila Riceová.

Bush vystoupil s obdobným prohlášením během své tiskové konference v Ugandě, která byla jeho čtvrtou zastávkou na cestě po afrických zemích.

Powell důkazy o uranu raději nepoužil

CIA před Bushovým lednovým vystoupením kontrolovala fakta projevu o stavu unie a údajně upozornila bezpečnostní personál Bílého domu na to, že důkazy o připravovaných iráckých obchodech s Afrikou nejsou dostatečně podloženy.

Nedostatečnost důkazů v Pretorii ve čtvrtek naznačil i ministr obrany USA Colin Powell. Popřel, že by Bush vědomě lhal, ale přiznal, že informaci o uranu v únoru sám nepoužil v OSN, protože už v té době nebyla platná.

Bílý dům již přiznal falešnost důkazů

Americká vláda tento týden přiznala, že Bushovo tvrzení o iráckém uranu nebylo pravdivé a že dokumenty o Husajnově připravovaném nákupu  uranu v Nigeru byly falešné. Tvrzením o iráckých zbraní hromadného ničení ospravedlňoval přípravy na válku v Iráku. Žádné zakázané zbraně však v Iráku dosud nebyly nalezeny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám