Hlavní obsah

Vzniká podmořská sopka, Jižní Amerika se třese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SANTIAGO DE CHILE

Nejméně deset lidí je pohřešováno po zemětřesení o síle 6,2 stupně Richterovy škály, které v sobotu postihlo jih Chile. Asi minutové otřesy půdy, které byly registrovány i v sousední Argentině, rovněž vyvolaly mezi obyvatelstvem paniku a způsobily výpadek elektřiny, přerušení telefonního spojení a sesuvy půdy.

Článek

Došlo také k sesuvům půdy a na pobřeží narážely mohutné vlny, které však nebyly kvalifikovány jako tsunami. Experti spojují opakovaná zemětřesení v této oblasti v posledních třech měsících s pravděpodobnou tvorbou podmořské sopky.

Epicentrum zemětřesení, které udeřilo v sobotu ve 13:53 místního času (19:53 SELČ), se nacházelo 38 kilometrů pod zemským povrchem. Otřesy byly citelné především v chilských městech Puerto Aysén a Puerto Chacabuco.

Vládní agentura Onemi oznámila, že armádní a policejní hlídky pátrají po deseti lidech, kteří byli nahlášeni jako nezvěstní. Tyto osoby se prý s velkou pravděpodobností nacházely u moře v místech, kde se tvořily vysoké vlny. Vlnobití bylo podle Onemi způsobeno mohutnými kusy půdy, které se utrhly z pevniny a padaly do oceánu.

Lidé ve městech kvůli zemětřesení ve strachu vybíhali ze svých domovů do ulic a několik osob bylo prý přijato do nemocnic kvůli šoku. Na krátkou dobu byly také přerušeny dodávky elektřiny a telefonní spojení. Na kopci poblíž města Puerto Aysén došlo k malému sesuvu půdy, který lehce poškodil dva domy.

Experti se domnívají, že zemětřesení souvisí s možným vznikem vulkánu v zálivu. Specialista na sopečnou činnost Juan Cayupi, který byl členem týmu vyslaného do oblasti situaci prošetřit řekl, že otřesy půdy způsobuje "síla magmatu, které se asi deset kilometrů pod povrchem dere vzhůru a rozlamuje horniny"

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám