Hlavní obsah

Radu bezpečnosti dělí téma oteplování

NEW YORK

Rada bezpečnosti OSN na přání Velké Británie v úterý poprvé jednala o globálním oteplování. Téma radu rozdělilo. Zatímco britská ministryně zahraničí Margaret Beckettová tvrdila, že oteplování souvisí s bezpečností, Rusko a Čína namítaly, že úkol RB je jiný a téma na jednání rady nepatří.

Článek

Beckettová uváděla, že oteplování může vést ke světovému konfliktu. "Naší odpovědností v Radě je zajistit mír a bezpečnost včetně prevence před konflikty," argumentovala Britka s odvoláním na Sternovu zprávu o klimatických změnách, která varuje před možnými důsledky oteplování včetně ekonomických. [celá zpráva] Následné prohlubování propasti  mezi rozvojovými zeměmi a vyspělým světem může vést k válce.

Čína ale namítala, že rada nemá odborné znalosti, aby mohla kompetentně jednat o klimatických změnách. Také Pákistán to odmítl s tím, že OSN má jiné orgány, které o tom mohou lépe jednat.

Generální tajemník OSN Pan-Ki-mun ale už dříve uvedl, že "energetika a klimatické změny mohou mít vliv na mír a bezpečnost".  Připomněl, že prosté soupeření o vodu a potraviny se může změnit v násilný konflikt.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám