Vedoucí výzkumného týmu Wang Čang-šeng prozradil, že šlechtění rýže za účelem zvýšení nutriční hodnoty začalo v roce 1994 a různobarevnost zrnek se objevila jen jako vedlejší účinek. Semena rýže totiž máčel ve speciálním roztoku a poté z nich vypěstoval rostlinky.

Za šest let institut dosáhl 12 sklizní barevné rýže s 3000 různých mutantů - typů vyšlechtěné rýže lišících se rozměry zrnek, jejich lepivostí a množstvím obsaženého proteinu.

Zušlechtěná rýže podle vědců působí blahodárně na zpomalení stárnutí a jako prevence před oslepnutím. "Dříve byla rýže dobrým jídlem. Dnes je zdravým jídlem," říká Wang a zdůrazňuje, že barevná rýže není výsledkem genetické modifikace. "Je to produkt mutageneze, která používá chemikálie pro přenos genu do rýže," vysvětluje.

Na Tchaj-wanu a v Číně jsou běžné pouze tři druhy rýže - bílá, hnědá a nachová, která se typicky lepí.