Hlavní obsah

Další srbský prominent se vydal tribunálu v Haagu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD

Bývalý srbský prezident Milan Milutinovič odletěl v pondělí ráno z Bělehradu do nizozemského Haagu, kde se vydá Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii. Milutinovič je obviněn, že pomáhal jugoslávskému vedení v deportacích a vraždění etnických Albánců během kosovského konfliktu v letech 1998 až 1999.

Foto: Pavel Jaňurek

Přípravné práce pro stavbu hráze v Petrovicích u Karviné

Článek

Milutinovič patří do okruhu lidí blízkých někdejšímu jugoslávskému prezidentovi Slobodanu Miloševiči, který se již rok zodpovídá před haagským tribunálem z válečných zločinů včetně genocidy.

Milutinovič odmítá vinu

Žaloba tvrdí, že Milutinovič, zvolený do čela Srbska v roce 1997, je jedním z lidí zodpovědných za zvěrstva provedená srbskými vojáky v Kosovu. Milutinovič však odmítá jakýkoli podíl na zločinech a tvrdí, že při výkonu prezidentského úřadu neměl kontrolu nad srbskými silami v provincii.

Bývalý prezident, jemuž s koncem loňského roku skončilo funkční období, a tím přišel i o imunitu, zdůrazňuje, že do Haagu jede dobrovolně. Tribunál od roku 1999, kdy byl Milutinovič obviněn, tlačil na srbskou vládu, aby jej uvěznila. To srbské úřady odmítaly s odůvodněním, že jeho uvěznění v době, kdy byl ještě ve funkci, by degradovalo úřad prezidenta.

Tribunál možná nechá Milutinoviče na svobodě

Srbská vláda požádala haagský tribunál, aby ponechal Milutinoviče do zahájení procesu na svobodě kvůli jeho špatnému zdravotnímu stavu. Tribunál slíbil žádost zvážit, ale Milutinovič se musí v každém případě zúčastnit prvních slyšení a poté ho vyšetří soudní lékaři. Před tribunálem se objeví nejdříve ve středu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám