Hlavní obsah

Al-Kajda chtěla v roce 2002 spáchat atentát na Tonyho Blaira

Novinky, ČTK, Guardian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britský ministerský předseda Tony Blair byl podle bývalého šéfa Scotland Yardu Johna Stevense v roce 2002 terčem připravovaného atentátu al-Kajda. Tvrdí to v novém dokumentu BBC, který bude odvysílán v úterý večer. Zabit měl být v létě při vyvrcholení oslav padesáti let panování Alžběty II.

Článek

Stevens v dokumentu uvádí: "V době jubilea existovala hrozba pro premiéra. Šlo o hrozbu zabití. Existovaly dobré důvody věřit, že hrozba je reálná." Stevens proto s Tony Blairem probral jeho veřejná vystoupení. "Šel jsem do čísla 10 promluvit s premiérem a hovořil jsem s ním o příznacích (hrozeb)" dodal s tím, že Blair ani na vteřinu neuvažoval, že by plány změnil. "Řekl mi, Johne, jsem si jist, že uděláš vše potřebné, jako jsi udělal v minulosti," uvedl Stevens a přiznal se, že sám tolik optimismu necítil.

Atentát se podle něj připravoval na závěr oslav, kdy se konala párty na třídě The Mall vedoucí k Buckinghamskému paláci. Této části programu se účastnila královská rodina, vláda a další osobnosti. Osobnosti seděly na tribuně před Buckinghamským palácem a podle Stevense byly velmi zranitelné.

"Podíval jsem se na něj koutkem oka. Nebyl v něm ani záchvěv strachu. Měl práci a tu dělal. Musíte obdivovat jeho i (jeho ženu) Cherie Blairovou, která také věděla o hrozbě. Oba ukázali ohromnou osobní odvahu," ocenil premiéra policista.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám