Hlavní obsah

Napolitano nechává Prodiho v úřadě, má požádat o důvěru

ŘÍM

Italský prezident Giorgio Napolitano v sobotu požádal premiéra Romana Prodiho, aby zůstal ve funkci. Ministerský předseda, který nabídl ve středu demisi po prohraném hlasování v Senátu o zahraniční politice, má podle něj požádat parlament o vyslovení důvěry.

Článek

Napolitano rozhodnutí ohlásil po dvou dnech konzultací s politickými vůdci. Od nich dostal ujištění, že Prodi má v parlamentu dostatečnou podporu pro svůj kabinet.

Prodi, který do úřadu nastoupil před devíti měsíci, po prezidentově prohlášení uvedl, že parlament o důvěru požádá co nejdříve. V pátek se šéfové stran italské středolevé vládní koalice dohodli na dvanáctibodovém vládním programu, který má zajistit jeho udržení v čele vlády.

Rozpory v koalici panovaly mimo jiné kvůli otázce dalšího setrvání italských vojáků v Afghánistánu a rozšíření americké vojenské základny v severoitalské Vicenze.

Jeden z opozičních senátorů navíc řekl, že je připraven Prodiho podpořit. Marco Follini, bývalý ministr vlády Silvia Berlusconiho, v italském tisku uvedl, že se pravděpodobně vysloví pro Prodiho kabinet při případném hlasování o důvěře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám