Hlavní obsah

Fischer pro odškodnění některých sudetských Němců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MNICHOV

Německý ministr zahraničí Joschka Fischer podpořil v dopise bavorskému premiérovi Edmundu Stoiberovi myšlenku odškodnění některých sudetských Němců. Ve svém dnešním vydání to napsal německý list Süddeutsche Zeitung (SZ).

Článek

Spolková vláda podporuje "myšlenku humanitárního gesta pro zvlášť těžce postižené oběti z řad sudetských Němců", cituje Süddeutsche Zeitung z Fischerova dopisu, který byl napsán již 6. května, a to v reakci na Stoiberovu žádost o podporu sudetských Němců, již zaslal do Berlína počátkem ledna.

Jde o vůbec první stanovisko tohoto druhu z úrovně německé spolkové vlády. Deník SZ připomíná, že Fischer se v něm postavil za tradičního patrona sudetských Němců Stoibera, a tak "riskuje novou krizi v českoněmeckých vztazích".

Peníze pro zamýšlené "humanitární gesto" mají být vyčleněny z Českoněmeckého Fondu budoucnosti, z něhož se již dostalo finančního odškodnění českým obětem nacismu a někdejším vězňům koncentračních táborů. Eventuální satisfakce pro sudetské Němce by prý přitom neměla převyšovat vyplacené odškodnění pro Čechy.

Méně než oběti nacismu

Celkový objem odškodnění Němcům, kteří podle Fischera "trpěli vězněním, nucenými pracemi a týráním", by měl činit asi 4,5 miliónu eur (asi 142 mil. Kč); českým obětem nacismu již byla vyplacena asi desetinásobná částka.

Do fondu Německo přispělo 70 milióny eur a Česko 12,5 miliónu eur. Z fondu bylo 45 miliónů eur vyplaceno českým obětem nacismu, přičemž bývalí vězňové koncentračních táborů dostali po několika tisících eur, připomíná deník.

Správní rada fondu se má údajně německým záměrem zabývat 10. až 11. července na svém jednání v Praze, a příslušná pracovní skupina se prý hodlá opírat právě o Fischerův dopis. Ministr nicméně Stoibera v dopise jasně upozornil, že rada zvažuje projekty fondu svobodně a nezávisle (bez souhlasu české strany ve správní radě nelze odškodnění některým odsunutým Němcům poskytnout). Odškodné by mělo být určeno těm sudetským Němcům, kteří "zažili utrpení a bezpráví žalářováním, nucenými pracemi a týráním".

Německý ministr zahraničí podle SZ Stoiberovi napsal, že se "muselo čekat do té doby, až bude náprava křivd vůči českým vězněným a obětem nucené práce na dobré cestě". Fischer se domnívá, že "za předpokladu, že česká strana projekt podpoří", iniciativa přispěje ke zlepšení bilaterálních vztahů.

Nic nového

"Podobné návrhy předkládá sudetoněmecká strana od vzniku fondu častěji a již při prvním předložení v květnu 2000 správní rada fondu návrh odmítla a nechtěla se jím vůbec zabývat," řekl ČTK dřívější český vyjednávač odškodnění Jan Sechter, nyní chargé d'affaire českého velvyslanectví v Berlíně.

"Je třeba se spíše zamyslet nad tím, proč právě teď list přichází s touto záležitostí na světlo, když Fischerovo vyjádření je již téměř dva měsíce staré," dodal s poukazem na to, že v nejbližších dnech má smlouvu o rozšíření EU o deset zemí, včetně Česka, projednávat Spolkový sněm.

"Proč se list neobrátil s dotazem na správní radu fondu, proč nenahlédl sám do historie jednání správní rady fondu?" ptá se Sechter s tím, že tam by redaktoři deníku zjistili, že nejde o žádnou novinku a správní rada fondu se tímto návrhem zabývat nebude i pro nesouhlas německé strany, s nímž se česká strana ztotožnila. Správní radu tvoří po čtyřech zástupcích z české a z německé strany a projekty jsou přijímány konsenzuálně.

(Tehdejší) "předsedkyně správní rady fondu Dagmar Burešová sdělila, že návrh jde nad rámec poslání fondu. Český vicepremiér a ministr zahraničí Jan Kavan a německý ministr zahraničí Joschka Fischer iniciativu sudetoněmeckého landsmanšaftu odmítli," napsal 20. května 2000 právě Süddeutsche Zeitung. Z tohoto hlediska je tak na dnešní zprávě stejného listu nové jen to, že Fischer formálně návrh podpořil, ovšem za podmínky českého souhlasu.

Politici návrh odmítají

Rozvážně dnes na informaci reagoval předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD), když v rozhovoru pro ČTK a Český rozhlas připomněl, že návrh není úplně nový a podobný návrh již jednou správní rada fondu budoucnosti odmítla. "Není možné, abychom dávali na jednu úroveň a na stejnou rovinu oběti koncentráků, oběti nacismu a další důsledky druhé světové války po ukončení války. Takovou nivelizaci provést nemůžeme," zdůraznil.

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) k návrhu poznamenala, že podobné výzvy měly přijít před referendem o vstupu Česka do EU, "aby si česká veřejnost mohla uvědomit všechny souvislosti, které se vztahují k tomu kroku". "Myslím si, že je to rozehrávání situace, kterou tito politici musejí řešit u nich doma. Jak k tomu přistoupit u nás, neumím zatím dát žádné stanovisko," řekla k ČTK a Českému rozhlasu.

České ministerstvo zahraničí odmítlo zatím na Fischerovo prohlášení reagovat. "Je to natolik citlivá otázka, že musíme důkladně znát všechny souvislosti," řekl ČTK mluvčí ministerstva Vít Kolář.

Podle informací z Berlína se německý ministr zahraničí Joschka Fischer k tématu vyjádří na své středeční tiskové konferenci.

Anketa

Měla by česká vláda souhlasit s návrhem odškodnit zláště poškozené sudetské Němce?
ano
18,3 %
ne
81,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 733 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám