Hlavní obsah

Požár buše u Canberry již zabíjel

CANBERRA

Požáry buše v sobotu dospěly do australské metropole Canberry, kde plameny zachvátily až stovku domů. Jeden člověk přišel v ohni o život, více než 20 osob bylo ošetřeno v nemocnici kvůli popáleninám nebo přiotrávení kouřem.

Foto: SDH Havířov - Město

Požáry popelnic v Havířově

Článek

"Žádná oblast Canberry není vůči této mimořádné situaci imunní, každý by si měl naplnit vanu vodou pro případ, že v jeho okolí začne hořet," řekl mluvčí hasičské služby ve státě Nový Jižní Wales Cameron Wade. Oheň rozdmýchávaný silným větrem a teplotami dosahujícími 38 stupňů Celsia se dostal na západní předměstí Canberry z území národního parku ležícího jižně od města a vynutil si evakuaci tisíců jeho obyvatel.

Ve městě výjimečný stav

Úřady v Canbeře, která má 300 000 obyvatel, vyhlásily výjimečný stav. Hustý dým zahalil budovu parlamentu i diplomatickou čtvrť. Obyvatelé spěchali domů, aby hasili desítky požárů vyvolaných padajícím popelem. Ve většině města byly přerušeny dodávky elektřiny. Z horského letoviska Thredbo bylo kvůli nejhorším požárům ve Sněžných horách za více než 50 let evakuováno přes 1000 osob, většinou turistů.

S plameny na 80 000 hektarech bojuje přinejmenším 1000 hasičů. Jejich nadřízení je ale stahují od nejhorších ohnisek, protože podmínky tam jsou příliš nebezpečné. "Potýkají se s podmínkami, s nimiž jsme se nesetkali mnoho desetiletí," prohlásil šéf hasičů ve státě Nový Jižní Wales Phil Koperberg. "Sněžné hory pravděpodobně čelí nejhorší hrozbě za půlstoletí," dodal. Situaci zhoršují vysoké teploty a poryvy větru o rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Hasiči nemohou ke zhodnocení situace použít letouny kvůli plamenům a dýmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám