Hlavní obsah

Bushova nová strategie pro Irák: vyšleme další vojáky

WASHINGTON

Americký prezident George Bush ve středu večer oznámí v televizním projevu dlouho očekávanou novou strategii pro Irák. Navzdory tlaku demokratů požadujících stažení, Bush oznámí posílení jednotek v Iráku i zvýšení finanční pomoci zemi. První vojáci z dalších 20 000 nasazených dorazí do Iráku už na konci ledna. V Iráku padlo už 3000 amerických vojáků.

Článek

O nové strategii bude Bush informovat v projevu z knihovny Bílého domu ve 21 hodin místního času (čtvrtek 3:00 SEČ). Živě jej budou přenášet všechny americké celoplošné televize.

Podle dosavadních zpráv nová strategie počítá s vysláním dalších asi 20 000 vojáků, z nichž většina jich bude dislokována v Bagdádu, ale 4000 ve vzbouřenecké sunnitské provincii Anbár. V Iráku mají být nejdéle rok.

Do Iráku má jít i mimořádná pomoc ve výši miliardy dolarů, která je určená pro vytvoření nových pracovních míst a bude vázána rozhodným postupem proti rebelům z řad sunnitů i šíitů a spravedlivějším rozdělováním příjmů z ropy mezi obě znesvářené strany.

Koalice předá správu Iráku do rukou Iráčanů

Plán však přináší i kroky, které konvenují demokratům, odmítajícím vyslání dalších vojáků. Předpokládá totiž, že do listopadu bude všech osmnáct iráckých provincií spadat do kompetence irácké vlády, zatímco v současnosti jsou to jen tři.

Američtí vojáci by se měli soustředit na boj se sunnitskými vzbouřenci v Bagdádu a v provincii Anbár, zatímco irácká armáda by měla potlačit šíitské milice z Mahdího armády radikálního šíitského duchovního Mukatdy Sadra a uvolnit tak Američanům ruce. I tento bod částečně odpovídá přáním demokratů, požadujícím irakizaci konfliktu. Irácký premiér Núrí Málikí však dosud proti Sadrovi tvrdě nevystoupil, neboť jeho vláda  závisí na Sadrově podpoře, nyní však slíbil zasáhnout. 

Demokraté plán odmítají

Demokraté s jádrem Bushova plánu nesouhlasí. Tvrdě jej zkritizoval demokratický senátor Edward Kennedy, který prohlásil, že vyslání dalších vojáků je "novou chybou". Šéf demokratické většiny v Senátu Harry Reid už uvedl, že se demokraté pokusí přesun blokovat. V Kongresu demokraté začali připravovat legislativní kroky, které by zvýšení počtu vojáků a navýšení rozpočtu na válku s terorismem o 100 miliard dolarů vázaly na souhlas parlamentu. Senátor Joseph Bidenm ale pochybuje, že by Kongres mohl posílení jednotek účinně blokovat.

Většina Američanů se staví proti válce, která za čtyři roky přišla na 400 miliard. V současné době je v Iráku nasazeno 132 tisíc amerických vojáků, v Kuvajtu však už čeká 3000 příslušníků 82. vzdušné výsadkové divize na přesun do Iráku.

Bushovy výroky k válce v Iráku
1. května 2003 - Velké bojové operace v Iráku skončily. Spojené státy a jejich spojenci v bitvě o Irák zvítězily... Doufám, že nikdo neočekává, že by z ničeho nic ustalo všechno násilí... To prostě v tomto případě není možné.
30. srpna 2006 - Vytrváme do konce, pomůžeme uspět mladé irácké demokracii; vítězství v Iráku bude významným ideovým triumfem v zápasech 21. století.
11. října 2006 - Vytrvat znamená pokračovat v tom, co děláte. Podle mého názoru: pokud to nefunguje, je nutná změna. Vydržet do konce také znamená neodcházet, dokud není práce hotova. My svou práci v Iráku dokončíme.
25. října 2006 - Mou odpovědností je poskytnout americkým občanům upřímný odhad budoucnosti. ... Rozhodně vítězíme.
19. prosince 2006 - Nevítězíme, neprohráváme.
20. prosince 2006 - Moje vláda bude pracovat s republikány a demokraty na nové strategii, která bude mít v Iráku úspěch.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám