Hlavní obsah

Šéf OSN vyvolal rozruch, neodmítl popravu Husajna

NEW YORK

Obnovit důvěru členských zemí a dotáhnout reformu OSN si klade za cíl nový generální tajemník, Jihokorejec Pan Ki-mun (62), jenž v úterý stanul v čele Spojených národů. Hned se však dostal do problémů. Nepostavil se proti popravě Saddáma Husajna, i když OSN odmítá trest smrti.

Článek

"Saddám Husajn byl odpovědný za hrůzné zločiny a nevýslovné utrpení iráckého lidu", odpověděl Pan Ki-mun na dotaz novinářů a dodal, že "otázka absolutního trestu je věcí každého členského státu".

Tím se ale dostal do zásadního rozporu se stanoviskem, které v minulosti mnohokrát zopakoval jeho předchůdce Kofi Annan a které je zakotveno ve Všeobecné deklaraci lidských práv schválené Valným shromážděním OSN v roce 1948, a nakonec i s prohlášením zástupce OSN v Iráku Ašrafa Kazího, který se v sobotu v Bagdádu jednoznačně vyslovil proti Saddámově popravě a trestu smrti vůbec.

Pan Ki-munovo prohlášení vyvolalo v sídle OSN značný rozruch, který se vzápětí snažila urovnat jeho mluvčí Michele Montasová. Ta zdůraznila, že stanovisko OSN se nemění a organizace je nadále proti trestu smrti. Prohlášení generálního tajemníka je prý jen jeho "osobní nuancí" v přístupu k problému.

Pan Ki-mun chce zlepšit obraz OSN

Bývalý šéf jihokorejské diplomacie s pověstí dobrého vyjednavače vystřídal po 10 letech Kofiho Annana z Ghany, za jehož vedení vypukly skandály s korupcí v programu Ropa za potraviny pro Irák a se zneužíváním nezletilých dívek ze strany vojáků OSN.

Poslední den loňského roku Pan slíbil kontinuitu i změny a jmenoval zkušeného indického diplomata a dosavadního Annanova poradce Vijaye Nambiara šéfem své kanceláře a svou mluvčí haitskou novinářku Michelle Montasovou.

Nový generální tajemník hodlá podpořit rozšíření mírových operací OSN, potírání terorismu a eliminaci hrozby šíření zbraní hromadného ničení.

Sám má zkušenosti z vyjednávání o jaderném programu Severní Koreje. Za prioritu pokládá i opatření proti celosvětovým epidemiím včetně onemocnění AIDS, ochranu životního prostředí a naplňování rozvojového programu, jehož cílem je do roku 2015 o polovinu snížit chudobu ve světě z úrovně na přelomu tisíciletí.

Organizaci s pěti tisíci zaměstnanci a rozpočtem pěti miliard dolarů (104 miliard Kč) povede Pan Ki-mun pět let.

Noví členové RB

Jihoafrická republika, Indonésie, Itálie, Belgie a Panama jsou od Nového roku novými nestálými členy Rady bezpečnosti OSN. Jejich zástupci se v noci na dnešek poprvé zúčastnili jednání RB, jejíž předsednictví pro tento měsíc převzal ruský velvyslanec.

Patnáctičlenná Rada bezpečnosti má pět stálých členů - USA, Rusko, Velkou Británii, Francii a Čínu - a deset členů nestálých, kteří jsou voleni na dva roky. Každý rok se obměňuje pět z těchto deseti nestálých členů.

Letošní noví členové vystřídali odcházející zástupce Argentiny, Tanzanie, Japonska, Dánska a Řecka. Ještě jeden rok pak zůstávají nestálými členy RB OSN Kongo, Ghana, Peru, Katar a Slovensko.

Reklama

Související články

Korejec je horkým kandidátem na šéfa OSN

Ghanský politik Kofi Annan končí svou diplomtatickou misi ve funkci generálního tajmeníka Organizace spojených národů (OSN). Na Valném shromáždění OSN nyní...

Novým generálním tajemníkem OSN je Korejec

Generálním tajemníkem OSN zvolilo Valné shromáždění v New Yorku podle očekávání 62letého jihokorejského ministra zahraničí Pan Ki-muna. Úřad od dosavadního...

Výběr článků

Načítám